„Pinalti”, acuzat că turna la Securitate amantlâcurile amicilor
- Ionel Stoica
- 2 iulie 2015, 00:00
„Evenimentul zilei” vă prezintă detalii inedite din dosarul de la CNSAS al lui „Dorin”- numele conspirativ al fostului primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis „Pinalti”. Doi istorici susțin că „Dorin” ar fi trebuit să primească eticheta de „colaborator al Securității”
Relația cu Securitatea a fostului primar al orașului Piatra- Neamț, Gheorghe Ștefan (62 de ani), zis „Pinalti”, a fost motiv de dispută, în Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Edilul semnase, pe 25 iunie 1981, un angajament de colaborare cu Securitatea și primise numele conspirativ „Dorin”.
La mâna ofițerilor
Motivul: specialiștii CNSAS au descoperit mai multe dactilograme și documente întocmite de ofițeri și atribuite sursei „Dorin”, dar nicio notă semnată de Gheorghe Ștefan. Membrii Colegiului susțineau că edilului nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securității. Era vorba, în principal, de faptul că relatările verbale consemnate de lucrătorii Securității nu pot fi apreciate individual, ca probe unice, deoarece se încalcă dreptul la un proces echitabil, potrivit unei decizii a Curții Constituționale.
Cu alte cuvinte, aceste note informative semnate de ofițer ar trebui coroborate cu date și informații din alte documente. Pe de altă parte, doi membri din CNSAS, Florin Abraham și Florian Bichir, susțineau că din studierea dosarului, „Pinalti” – „a fost un colaborator zelos al Securității, oferind informații despre persoane apropiate, iar aceste informații au fost utilizate de poliția politică a regimului comunist pentru supravegherea unor terțe persoane”.
Opinia separată
În final, CNSAS a emis, pe 2 octombrie 2014, o adeverință de necolaborare pentru Gheorghe Ștefan. Cei doi membri, Abraham și Bichir, au ținut săși prezinte în scris, pe 6 pagini, opinia separată. „Considerăm că principiul transparenței este esențial în activitatea de deconspirare a lucrătorilor și colaboratorilor Securității”, au motivat aceștia.
Cei doi istorici arată că rapoartele ofițerilor trebuie corelate cu angajamentul de colaborare olograf și semnat cu numele real de Gheorghe Ștefan, și că informațiile transmise de sursa „Dorin” au fost urmate de măsuri specifice de supraveghere a persoanelor denunțate de primar. „Relația dintre Gheorghe Ștefan și Securitate se încadrează categoriei colaboratorilor poliției politice a regimului comunist”, susțin aceștia. Pe șase pagini, Bichir și Abraham au selecționat mai multe note infomative redactate de ofițeri de Securitate după discuțiile cu „Dorin”.
A primit adeverință și în 2007
Gheorghe Ștefan a mai primit, în 2007, o adeverință similară, de necolaborare cu Securitatea. El a fost audiat, atunci, de membrii CNSAS și a susținut că este victimă, fiind forțat să semneze angajamentul, cu numele de „Dorin”, în cadrul unei anchete. Primarul declara că dosarul de la CNSAS este unul de urmărire și a exclucus că ar fi fost colaborator. „Eu am venit din proprie inițiativă. Eu am propus să vin acolo, da?”, spunea despre audierea de la CNSAS. Înainte de 1989, „Pinalti” a lucrat ca profesor-inginer la două licee din Piatra Neamt, și ar fi fost șantajat de Securitate cu faptul că avea un frate plecat în America.
Sursa „Dorin” raportează: „Era cunoscută ca o persoană de moravuri”
Istoricii atrag atenția asupra faptului că „Dorin” a dat detalii și despre viața privată, când a dat infomații despre relațiile extraconjugale a celor urmăriți de poliția politică: „Erau folosite în practica obișnuită a Securității pentru a obține informații prin șantaj și presiuni”.
Raport din 25 iunie 1981, olograf, semnat de locotenent major Ciupercă Horia din Inspectoratul Județean (IJ) Neamț. „Informatorul «Dorin» a relatat că a observat-o în Piatra Neamț pe numita T.C. din RFG, venită în vizi tă la rude. Pe aceasta, «Dorin» o cunoaște, întrucât a locuit în același cartier cu el. Era cunoscută ca o persoană de moravuri”. „Dorin” a fost dirijat să intre în contact cu femeia, să observe cu cine se întâlnește, și care este poziția ei față de România.
Raport infomativ din 2 februarie 1988, olograf, semnat de Todîrcă S., din IJ Neamț. „La întâlnirea efectuată cu infomatorul «Dorin», acesta a semnalat despre Ș.N. următoarele aspecte: a venit în luna decembrie 1987 din nou în România, pentru a doua oară în acest an. Călătoria nu era prevăzută inițial, dar se pare că s-a hotărât la insistența unei prietene, pe care o are în Piatra Neamț. Este vorba de o tânără care este încadrată la «Comuna din Paris », ca muncitoare, domiciliază în Piatra Neamț, o fată modestă. A fost cândva maltratată de un tânăr și de atunci preferă oamenii mai serioși, iar între ei se pare că s-a înfiripat relații frumoase”.
Notă din 6 martie 1984, olografă, semnată de maiorul Stratulat I. din IJ Neamț. „Sursa «Dorin» ne informează că a contactat familia S.M. și D., erau tocmai la discuții cu un vecin al lor.... Are valută în cont la bancă, o ține acolo, a mai cheltuit câte ceva pentru unele cumpărături de la shop. Familia S. Nu are prie teni apropiați, fiindcă soția lui M. Este o femeie ce crează atmosferă destul de grea în casă. Este mereu pusă pe ceartă. Îi izgonește pe toți, face un mare zgomot.... Sursa «Dorin» ne informează că o persoană care este văzut uneori în compania lui M.V., în curte la S., este numita N.M., cu care lumea spune că ar fi avut relații intime”.
Notă din 24 decembrie 1981, dactilografiată, semnată locotenent major Ciupercă Horia din IJ Neamț. „Informatorul «Dorin» mi-a relatat că în vara aceasta, la Piatra Neamț, a venit numitul M.V. din Franța. A fost la familiaS… M.V.a întreținut și întreține legături apropiate cu familia N. din Piatra Neamț. Cu cetățeanca N. și cu fiica ei N.L., M.V. a întreținut relații intime. În perioada cât a fost în Piatra Neamț s-a întâlnit și cu N.L., care era studentă”.
Pinalti informa: „S. nu este de acord cu unele aspecte sociale”
Cei doi membri CNSAS, Bichir și Abraham, atrag atenția că „Dorin” a denunțat și „activități și atitudini potrivnice regimului totalitar communist”.
FOTO: Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, în 2014, la una din audierile de la DNA FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Nota din 16 mai 1984, olografă, semnată de Statulat I., din IJ Neamț. „Sursa ne informează…S., în general, nu are o comportare ieșită din comun, dar prin toată atitudinea sa exprimă că nu este de acord cu unele aspecte sociale ce se petrec astăzi”. Ofițerul a notat ca „Dorin” să mențină legătura permanentă cu persoana supravegheată.
Nota din 29 noiembrie 1985, olografă, semnată de maior Diaconu Gr., din IJ Neamț. „Sursa «Dorin» a relatat că a purtat discuții cu S.M., printre altele despre relațiile prezente ce le are cu unchiul său din Franța…Sursa «Dorin» a mai infomat că S.M., atunci când se află sub influența băuturii, face comentarii tendențioase”. Un ofițer superior a notat că «Dorin» trebuie instruit să stabilească conținutul concret al comentariilor.
Raport informativ din 12 mai 1988, olograf, semnat de maior Todîrcă S., din IJ Neamț. „În data de 9 mai a.c., sursa «Dorin» a efectuat o vizită la domiciliul numitului S.M. Acesta dormea, iar soția, D., l-a invitat pe informator în curte, afirmând că «aici sunt microfoane. Suntem urmăriți și persecutați din cauză că sunte prieteni cu M.M. De aia nu mai vine unchiul la Piatra Neamț, că e urmărit. Se ia degeaba de noi. Și tu și soția ta ați fost persecutați, tot din cauză că sunteți prieteni»”.
„Angajamentul a fost liber asumat!”
Cei doi membri CNSAS, Florian Bichir și Florin Abraham, au explicat, în opinia separată, că Gheorghe Ștefan a colaborat cu Securitatea în perioada 1981- 1989. Ofițerii voiau să obțină informații despre cetățenii străini de origine română aflați în vizită în țară. Relația a avut la bază angajamentul, „care nu a fost luat prin constrângere, și a fost liber asumat”. Un alt aspect inedit, constatat de cei doi istorici: „Încă din perioada de pregătire a recrutării de către colonelul Mihalcea Aurel s-a observat reticența lui Ștefan Gheorghe de a transmite în scris infomații, însă a fost aprobată recrutarea sa deoarece a fost «sincer, în datele pe care ni le-a prezentat»”.
„De asemenea, considerăm că informațiile cuprinse în dosarele R 209867, R 221714 și I 147885 ar fi permis atribuirea încă din 2007 a statului de «colaborator » al poliției politice domnului Ștefan Gheorghe, nu adoptarea unei decizii de necolaborare”, au concluzionat Bichir și Abraham.
Problemele din capitalism
„Pinalti” a câștigat de trei ori alegerile pentru Primăria Piatra Neamț -2004, 2008, 2012. În martie 2015, el a demisionat din această funcție, în urma scandalului „Microsoft”. Politicanul este cercetat/judecat în trei dosare de corupție și spălare de bani, și a stat mai multe luni în arest preventiv. Luna aceasta, după o căsnicie de mai bine de 35 de ani, „Pinalti” a intentat acțiune de divorț la Judectoria Piatra -Neamț.