CE FAC România şi Bulgaria pentru a se apăra de criza din GRECIA

CE FAC România şi Bulgaria pentru a se apăra de criza din GRECIA

România şi Bulgaria, statele din Uniunea Europeană cele mai dependente de băncile elene, se bazează pe rezervele de capital şi pe potenţialele linii de swap de la Banca Centrală Europeană.

Aceste instrumente sunt necesare pentru a opri ieşirile de capital spre Grecia, în timp ce Serbia şi Macedonia au introdus controale asupra capitalului, potrivit unei analize realizată de Bloomberg, informează Agerpres. 

Autorităţile de reglementare din sud-estul Europei, unde creditorii eleni controlează o mare parte din industria bancară, îşi întăresc mijloacele de apărare împotriva propagării efectelor crizei din Grecia. 

Băncile elene şi-au extins influenţa în Balcani, iar aceste legături au afectat luni bursele, monedele şi obligaţiunile statelor din regiune, după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor şi impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital, în dorinţa de a evita colapsul sistemului financiar. 

'Câteva ţări din regiune, în special Bulgaria, dar şi România, sunt expuse direct la Grecia, prin legăturile comerciale şi bancare solide. Pentru alte economii emergente, riscul real este ca actuala criză din Grecia să-şi propage efectele către zona euro şi spre pieţele financiare globale', a apreciat analistul Neil Shearing, de la Capital Economics Ltd. 

Ne puteți urmări și pe Google News