Pensii speciale pentru militari de la senatori
- Andreea Udrea, consultant politic
- 30 iunie 2015, 00:00
Senatorii au fost deosebit de harnici în penultima zi a actualei sesiuni parlamentare. Au votat și o serie de modificări legislative care nu sunt pe placul ANI sau DNA
Primul punct pe ordinea de zi a fost proiectul privind pensiile militare de stat, iar cel care a susținut în plenul Senatului aprobarea acestui proiect de lege a fost chiar premierul interimar, Gabriel Oprea.
El i-a îndemnat pe senatori să voteze pentru adoptarea acestor pensii, subliniind că o carieră militară este una care implică foarte multe privațiuni și că un vot pentru aceste beneficii reprezintă un vot pentru viitorul României.
„Am fost și rămân un susținător al intereselor legitime ale militarilor români. Încă din 2010 am făcut tot ce a stat în puterea mea ca pensiile militarilor să nu fie afectate de deciziile politice. Vă cer să dăm un vot favorabil pentru această lege”, a spus Oprea, despre proiectul de act normativ inițiat de Guvern.
Principala modificare a proiectului prevede că baza de calcul pentru stabilirea pensiilor militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizată la data deschiderii dreptului de pensie la alegerea persoanelor.
Și pentru diplomați
După un scandal și după o reluare a votului, senatorii au adoptat și propunerea legislativă privind acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic și consular. Mai exact, membrii corpului diplomatic și consular al României, cu o vechime de cel puțin 15 ani în MAE, și personalul încadrat pe funcții de execuție se pot pensiona la cerere și pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din salariul de bază brut lunar, la care se adaugă indemnizațiile și sporurile avute în ultima lună de activitate. Nu în ultimul rând, senatorii au adoptat o serie de propuneri legislative care leau adus criticile ANI și DNA. Astfel, plenul Senatului a eliminat o prevedere din Statutul funcționarilor publici care spune că cei trimiși în judecată sunt suspendați din funcții, dar a aprobat o inițiativă legislativă prin care parlamentarii vor putea să se ocupe de afaceri, atâta timp cât activitatea firmelor lor nu se derulează „sistematic și efectiv”.
Încă o piedică pentru procurori
Tot ieri, Senatul a adoptat propunerea legislativă privind modificarea și completarea legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, DNA afirmând, în urmă cu câteva zile, că această modificare ar avea drept consecință nulitatea unor probe, deja administrate în dosare. Potrivit proiectului, procurorii nu au voie să ridice înscrisuri, să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client-avocat, nici a „suporturilor de sunet, imagine și date”, adică a calculatoarelor sau telefoanelor mobile aparținând avocaților.