Sarkzozy ironizează UE: „Am văzut propuneri absurde, dar asta le întrece pe toate”

Sarkzozy ironizează UE: „Am văzut propuneri absurde, dar asta le întrece pe toate”

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a ridiculizat propunerea Comisiei Europene de repartizare a imigranţilor ilegali prin cote obligatorii între statele membre, el pronunţând-se ferm împotriva primirii de noi imigranţi clandestini.

„Am mai văzut propuneri absurde, dar aceasta le întrece pe toate”, a spus fostul preşedinte în timpul unui discurs rostit, aseară, în apropiere de Paris în faţa simpatizanţilor partidului său, Republicanii (fosta Uniune pentru o Mişcare Populară), scrie EFE, citată de Agerpres.

„În loc să propună reducerea numărului imigranţilor ilegali, (Comisia Europeană) propune o mai bună repartizare a celor pe care nu putem să-i integrăm”, a continuat Sarkozy, comparând executivul comunitar cu un instalator care este chemat să repare o ţeava spartă ce inundă un apartament şi decide că în loc să remedieze defecţiunea e mai bine să redistribuie apa în toate încăperile apartamentului.

„Instalatorul vine şi spune, am o soluţie: să lăsăm jumătate (din cantitatea de apă) în bucătărie, un sfert în sufragerie, un sfert în camera părinţilor, iar dacă nu este de ajuns şi în cea a copiilor”, a ironizat fostul lider de la Elysee iniţiativa europeană.

Conform datelor Uniunii Europene, de la începutul anului au pătruns în Europa circa 100.000 de imigranţi clandestini, aproape 60.000 dintre ei debarcând în Italia după ce au traversat Marea Mediterană pornind de pe coastele Libiei.

Drept urmare, Comisia Europeană a propus un plan ce prevede redistribuirea acestora prin cote obligatorii între statele membre ale UE.

Sprijinită de ţările cele mai afectate, precum Italia, Germania, Austria sau Suedia, iniţiativa este dezaprobată de altele, cum ar fi Marea Britanie şi multe state est-europene, sporind totodată şi ostilitatea opiniei publice faţă de imigranţi.

Conform propunerii actuale, cotele de refugiaţi vor fi calculate printr-un algoritm ce va avea în vedere PIB-ul fiecărei ţări, populaţia ei, rata şomajului şi numărul de refugiaţi deja găzduiţi. Într-o primă etapă ar urma să fie repartizaţi 40.000 de solicitanţi de azil proveniţi din Siria şi Eritreea, plus încă 20.000 de refugiaţi sirieni.

Potrivit acestei scheme, România ar fi obligată să preia 2.362 de imigranţi din acest prim grup de 60.000, precizează sursa citată.