Adevăratul Bacalaureat începe pe 29 iunie

Adevăratul Bacalaureat începe pe 29 iunie

De ieri, au început probele orale ale examenului de maturitate din acest an, cu examenul la limba română. Proba de foc: testele scrise

Trenul Bacalaureatului din acest an a plecat ieri din gară, primul examen fiind oralul competențelor de comunicare la Limba română. Proba durează până pe 10 iunie.

Potrivit in formațiilor Ministerului Educației, în această sesiune, prima din anul acesta, s-au înscris 168.945 de candidați, cu 7.000 mai mulți decât anul trecut. Din total, 143.949 de candidați provin din promoția curentă, iar 24.996, din seriile anterioare.

Prima zi, fără nicio eliminare

Ne puteți urmări și pe Google News

La București, din 17.600 elevi înscriși la Bacalaureat, 14.000 sunt absolvenți de anul acesta. Prima zi de examene a decurs normal, potrivit inspectorului Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Municipiului București. „Nu am avut niciun eliminat”, a declarat Banu.

Cum dau examen elevii cu nevoi speciale

La Miercurea Ciuc, două eleve cu probleme de sănătate au susținut anul acesta Bacalaureatul în condiții speciale. Potrivit vicepre ședintelui Comisiei Județene de Bacalaureat din Harghita, inspectorul Bartolf Hedvig, primul caz este al unei eleve cu hipoacuzie, care a primit permisiunea de a folosi aparatul auditiv în timpul probelor scrise, urmând să fie atent monitorizată, iar cel de-al doilea caz este al unei eleve cu probleme neurologice care va da examenele în clasă separată și dictând subiectele unui cadru didactic de altă specializare decât cea la care se desfășoară proba. În Harghita, s-au înscris la Bacalaureat 2.641 de elevi, aproximativ 15% dintre aceştia terminând liceul în anii precedenţi.

„Probă irelevantă”

Horia Oniță, președintele Consiliului Național al Elevilor, crede că proba orală la limba română ar trebui eliminată: „Nu știu pe nimeni care să fi picat această probă. Subiectele sunt extrem de ușoare și majoritatea elevilor primesc calificativul „experimentat”. În cel mai rău caz ți se dă „avansat”. Din acest motiv, nouă ni se pare că examenul acesta este irelevant. Ar trebui scos!”.

Anul trecut, rata de promovabilitate a Bacalaureatului a fost de 60,65%, după prima sesiune, potrivit centralizatorului Ministerului Educației.

240 de lei costă Bacalaureatul dat a treia oară

Potrivit reglementărilor în vigoare, un absolvent poate da Bacalaureatul de trei ori. Cei care au picat examenul de maturitate de două ori, trebuie să scoată din buzunar 240 de lei pentru a plăti costurile tuturor examenelor, dacă nu le-au promovat. Taxa este cu 10 lei mai mare decât anul trecut și trebuie plătită și de către absolvenții din învățământul privat. Examenele promovate în anii anteriori se echivalează, astfel că absolvenții care au trecut, de exemplu, examenul de Limba română plătesc mai puțin, diferențiat în funcție de numărul de probe pe care le mai au de susținut.

Calendarul BAC-ului 2015

● 8-10 iunie - oral Competențe lingvistice în Limba română

● 10-12 iunie – oral Competențe Limba maternă

● 15-19 iunie – oral Competențe digitale

● 22-26 iunie – Competențe într-o limbă de circulație internațională

● 29 iunie – Proba scrisă la Limba română

● 30 iunie – Proba scrisă la Limba maternă

● 1 iulie – Proba scrisă obligatorie a profilului

● 3 iulie – Proba scrisă la alegere a profilului

● 6 iulie – Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor

● 7-9 iulie – Rezolvarea contestațiilor

● 10 iulie – Afișarea rezultatelor finale