Antibioticele ar putea provoca diabet de tip 2

Antibioticele ar putea provoca diabet de tip 2

STUDIU: După cinci tratamente, riscul de a face diabet crește cu 23-37%

O singură rețetă de antibiotice curente, gen peniciline sau cefalosporine, nu creează probleme, dar situația se schimbă radical atunci când un pacient suportă între doi și cinci astfel de tratamente, într-un interval de cinci ani. În acest caz, riscul de a face diabet de tip 2 (DT2) este de 8-15%.

Riscul crește odată cu numărul de tratamente

Situația devine și mai gravă pentru cei care trec prin mai mult de cinci tratamente în tot atâția ani. La ei, riscul de a face DT2 ajunge la 23-37%, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania (SUA), publicat de passionsante. be. Oamenii de știință au analizat datele medicale a un milion de adulți de vârstă medie (20% având diabet) și au calculat consumul de antibiotice înainte ca diabeticii să fie diagnosticați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, cercetătorii spun că, deși antibioticele reprezintă un factor de risc, nu sunt o cauză directă a diabetului. „România este fruntașă în utilizarea medicamentelor, mai ales a antibioticelor. Sunt foarte multe remedii care se pot utiliza la combaterea infecțiilor, nu trebuie din start să dai un antibiotic cu spectru larg, pentru că, la un moment dat, va veni o afecțiune într-adevăr gravă și atunci ajungi să te confrunți cu rezistențe multiple“, a explicat dr. Martha Orsolya, șeful Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Județean Mureș.