Salonul Internațional de Carte Bookfest 2015 a fost deschis ieri. Editurile se întrec cu titluri bune și autori iubiți de public
Porţile Bookfest 2015 s-au deschis oficial, ieri, la ora 12.00. Dar, curioşi sau nerăbdători, cititorii au intrat în sanctuarul cărţilor încă de dimineaţă, de la ora 10.00. Pe la standuri încă se mai făceau ultimele retuşuri. Se mai netezea o copertă, se lipeau afişe. Cei care ştiau ce vor mergeau direct la ţintă, cumpărau şi plecau cu plasele de cărţi. Alţii, veniţi la vânătoare de chilipiruri, mergeau pe la toate standurile. Au fost și persoane care ar fi vrut să plece acasă cu cărți, dar li s-a părut cam scump. Un domn din Piteşi, care venise să cumpere o carte anume, a plecat dezamăgit, pentru că bugetul nu îi permitea. Totuși, deși era prima zi de târg, multe volume se vindeau la reducere, și nu doar cele din anii trecuți. Spectaculoase sunt standurile care oferă cărţi copiilor, unele, organizate pe zeci de metri, luminoase, colorate, cu titluri legendare sau cu noutăţi.
FOTO: Ministrul Culturii a fost invitat în Republica berii de ambsasadorul Cehiei FOTO: EVZ
Preocupare pentru copiii de la sate
Panglica a fost tăiată, la ora stabilită, de ministrul culturii, Ionuț Vulpescu, ambasadorul republicii Cehe Vladimir Valky şi Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România. Grigore Arsene a vorbit despre succesul Bookfest, succes care creşte an de an, despre editorii care au reuşit să lucreze împreună pentru a fi posibil să se organizeze anual acest eveniment atât de aşteptat de cititori. El a ținut să menționeze, însă, că „Sunt sate, în România, în care nu există, poate, nici o carte pe care copiii să o poată citi. Cel mult manuale vechi, prăfuite!”. Jumătate din piaţa de carte se desfăşoară la Bucureşti şi asta nu e bine. Copiii din acele sate ar putea fi cititorii de mâine şi cum îi creştem?
Din nou promisiuni
Ministrul Culturii a promis din nou scăderea TVA la carte de la 9% la sută la 5%, apoi a amintit că „urma să intre la votul final proiectul de susţinere, pentru prima dată de la bugetul de stat, a revistelor culturale”. Ambasadorul Republicii Cehe, invitatul special al ediției jubiliare a Bookfest, a ținut să vorbească în limba sa, tocmai pentru a sublinia importanța culturii fiecărui popor. Sub sloganul „Cehia - Republica literaturii”, Centrul Ceh pregăteşte o serie de evenimente menite să promoveze literatura cehă şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar şi pentru clasicii cehi. Apoi, cei prezenţi au fost invitaţi din „Republica literaturii” în cea a berii.
Acces gratuit
200 de edituri îşi expun oferta la cea de a X-a ediţie a Bookfest, până pe 24 mai, la Romexpo, în cadrul unui program care include peste 300 de evenimente, ce variază de la lansări, dezbateri şi colocvii până la proiecţii cinematografice şi evenimente interactive. Publicul are acces gratuit.
Clubul șoriceilor de bibliotecă
Copiii din București și, poate, cei din zonele limitrofe, se vor simți ca într-o țară a Minunilor la Bookfest. În primul rând pentru că au un loc creat special pentru ei „Clubul șoriceilor de bibliotecă”. Aici, începând de astăzi, vor fi organizate tot felul de evenimente. Editura ALL îi invită, la ora 10.30, la Atelierul „Descoperă regatul Pisicilor Războinice!”. Mâine va fi un atelier de creație „Povestea mea”, la ora 16.00, apoi la ora 17.00 Institutul Maghiar din București îi invită pe copii la un program interactiv Creionul fermecat. Sâmbătă sunt și lansări de carte: „Ursulețul de pluș”, editura Vivaldi, la ora 12.00; „Unde e căsuța mea?”, ora 14.30. Tot sâmbătă, Opera Comică pentru Copii aduce la Bookfest, direct din paginile cărților, pentru a le spune povești celor mici, pe Peter Pan, Hansel și Gretel. Duminică, de la 11.00 până la 14.30 vor fi jocuri și concursuri. Copiii vor primi și multe cadouri, promit organizatorii.
FOTO: Cărțile pentru copii sunt spectaculoase