Summit important la Riga pentru apropierea Moldovei de UE

Summit important la Riga pentru apropierea Moldovei de UE

Summit important la Riga pentru apropierea Moldovei de UE

După întâlnirea têteà- tête între Victor Ponta și Chiril Gaburici, va avea loc și o discuție între cele două delegații oficiale.

Asocierea cu UE

Liderii celor 28 de ţări membre ale UE și şase ţări din fosta URSS se reunesc, joi şi vineri, la Riga, în Letonia, la summitul Parteneriatului Estic. Pentru că Rusia s-a opus mereu apropierii foștilor săi „sateliți” de UE, precedenta reuniune, la Vilnius, în 2013, a fost una dificilă.

Președintele ucrainean de atunci, Viktor Ianukovici, a renunțat în ultimul moment să semneze Acordul de Asociere cu UE, ceea ce a declanșat proteste și a dus la alungarea sa de la putere. Acordul a fost semnat de actualul șef de stat, Petro Poroșenko, în iunie 2014.

Perspectiva aderării la UE a celor şase ţări din Parteneriatul Estic (Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Belarus) este îndepărtată.

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, ar câștiga primul tur al alegerilor, dacă mâine ar avea loc localele din 14 iunie (sondaj)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a explicat că niciun fel de aderare nu este avută în vedere în următorii cinci ani. Este important, însă, ca aceste țări să rămână pe traiectoria europeană. „Summitul nu va marca noi progrese, ci doar va arăta că această politică funcționează”, a explicat un responsabil de la Bruxelles.

Reforme necesare

În opinia unor analiști politici, Republica Moldova s-a îndepărtat de UE, în ultimul an, din cauza situației politice și a jafului din sistemul bancar, nivelul co rupției fiind mai mare decât credea UE. Nicu Popescu, expert la Institutul pentru Studii de Securitate al UE, citat de jurnal. md, spunea că Moldova trece printr-o criză gravă de credibilitate în fața cancelariilor occidentale: n-a fost formată o majoritate proeuropeană fermă, au dispărut sume fabuloase din bănci, existând semne de întrebare privind funcționalitatea instituțiilor de stat.

Sunt necesare încă reforme ale sistemului judiciar, ale economiei și ale statului de drept, pentru o candidatură la UE, dar important este ca Republica Moldova să rămână pe drumul cel bun.