Recuperarea fizică, un atu pentru Steaua CSM EximBank. Cum arată un program exemplar de refacere a jucătorilor

Recuperarea fizică, un atu pentru Steaua CSM EximBank. Cum arată un program exemplar de refacere a jucătorilor

Unul dintre secretele succesului echipei de baschet Steaua CSM EximBank, calificată în semifinalele Ligii Naționale de Baschet, face referire și la partea de pregătire fizică și recuperare a jucătorilor.

Acest lucru se petrece sub supravegherea strictă a lui Alexandru Marcu, antrenor de fitness la World Class Health Academy și preparator fizic cu peste un deceniu de experiență în domeniul sportului. La cei 33 de ani, omul din staff-ul roș-albastru își folosește cunoștințele acumulate de-a lungul cursurilor absolvite, a experienței antrenoratului în baschet și a întreținerii fizice, în interesul echipei „militare“, unde din 2014 este responsabil atât de partea de recuperare fizică, cât și de cea nutrițională. Mai multe despre impactul pe care-l are sportul în viața unui performer, aflăm din interviul acordat pentru www.iClara.ro.

Ce te-a determinat să te inițiezi în profesia de preparator fizic?

Profesia de preparator fizic a fost una din primele mele vise în domeniul antrenoratului în sport, încă din facultate, dar în perioada anilor 2000 nu era o meserie prea des intâlnită. După 10 ani de la terminarea studiilor și după multă practică în fitness, am primit o ofertă de preparator fizic în baschet și normal că am acceptat.

Cât de diferită e recuperarea cuiva în funcție de sportul pe care-l practică? Spre exemplu, care sunt deosebirile între un baschetbalist și un fotbalist?

Fiecare ramură sportivă are caracteristicile ei specifice, de la tipul efortului pană la modul de schimbare a direcției in teren. Recuperarea este necesară în cazul accidentărilor sportivilor și presupune accelerarea vindecării și refacerea motricității în zonele afectate.

Câtă influență are alimentația în procesul de refacere? Alimentația sportivilor este total diferită de cea a unui om normal, deoarece și regimul de viață este diferit. Un sportiv de performanță ar trebui sa aibă mesele calculate în funcție de necesarul zilnic și obiectivele propuse. O alimentație deficitară în nutrienți poate conduce la diverse afecțiuni sau accidentări și scăderea sistemului imunitar, mult mai rapid decât la o persoană normală. De aceea alimentația echilibrată este vitală pentru sănătatea sportivului, dar și pentru păstrarea unei compoziții corporale corecte.

E determinant un program de odihnă corespunzător? Există un minimum de ore de somn pentru necesare pentru perioada de refacere? Majoritatea sportivilor de performanță au câte două sau chiar trei antrenamente pe zi, lucru ce poate conduce la o oboseală accentuată în timp. De aceea este important ca sportivul să doarmă în timpul nopții cel puțin opt ore, în intervalul recomandat (23.00-08.00), dar să mai prindă și la prânz încă o oră de somn, pentru a ajuta refacerea sistemului nervos și hormonal. Cât de important e locul în care se desfășoară recuperarea? Sunt aceleași condiții într-un cantonament față de un centru specializat?

Locul desfășurării recuperării trebuie să fie unul dedicat acestui aspect. Desigur ca într-un cantonament la munte, liniștea și aerul curat pot contribui la o odihnă mai buna, însă un centru specializat care are aparatură ce masoară și tratează anumite afecțiuni musculare, neuronale sau energetice, va fi mult mai eficient și rapid în procesul de refacere.

Ai încercat dispozitivul medical Papimi? Care e diferența între un program de recuperare care-i include și unul fără?

Am testat dispozitivul în cadrul Centrului de Medicină Alternativă Global Wellness System chiar pentru o durere mai veche la nivelul genunchiului și am observat de la prima ședință o scădere a durerii. Avantajul aparaturii pentru tratarea afecțiunilor articulare și nu numai este că aceasta poate completa un program de recuperare fizică, care pune accentul mai mult pe musculatura din proximitatea articulară și mai puțin pe structura articulației. Dispozitivul Papimi vine ca o completare importantă, deoarece reduce inflamația de la locul afectat, astfel încât recuperarea poate fi mult mai rapidă.

Printre clienții tăi sunt și persoane publice? Poți să-mi dai câteva exemple?

În momentul de față nu mai lucrez cu persoane publice, deoarece am redus foarte mult volumul antrenamentelor cu clientii, în fitness, pentru a mă putea ocupa mai bine de management-ul antrenorilor din subordinea mea în World Class și de meseria de preparator fizic. În trecut am avut colaborări pe nutriție și antrenament cu Loredana Groza, Ale Blake, DJ Sasha Lopez, Adela Popescu și alții.

Ce elemente sunt vitale pentru recuperarea unui sportiv? Cât de important este mentalul într-o situație de acest gen? Care e cel mai dificil caz cu care te-ai confruntat?

Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le aibă un sportiv în recuperare este răbdarea și continuitatea. Aceste două calități sunt de natură mentală, deci iată că aspectul psihic este important. În procedurile de recuperare de multe ori întâlnim programe de lungă durată, care necesită atenție crescută la detalii mici (de exemplu, cum ridici piciorul, cum ții articulatia, câte repetări faci etc.) și care de multe ori pot deveni plictisitoare. Acest lucru însă nu trebuie să ne oprească din demersurile începute. Pană în prezent cel mai dificil caz a fost cel al lui Travis Watson, baschetbalist la Steaua CSM EximBank, care a avut complicații destul de serioase la un genunchi și a trebuit recuperat cât mai rapid și în siguranță dupa operație.

Ce ai recomanda unui om sedentar, pentru a-l determina să implementeze un program regulat de sport în viața lui? Cum l-ai motiva?

În primul rând, aș atrage atenția asupra faptului că organismul uman este construit pentru a se mișca. De multe ori asociez corpul cu un autoturism, pentru că și în cazul mașinilor, lipsa de deplasare poate conduce la defectarea lor. Asa și cu omul sedentar, cu cât stă mai mult cu atât îi va fi mai greu să înceapă un program de antrenament și, în timp, va pierde din calitatea vieții din cauza limitărilor fizice apărute (de exemplu, lipsa forței, a rezistenței la efort, masa musculară scăzută, nivel hormonal scăzut, tulburări de somn și dinamică sexuala etc.). Astfel, recomandarea mea este să vă apucați de sport, oricare ar fi acesta, chiar și mersul pe jos, pentru a crește calitatea vieții și pentru a beneficia de o sănătate cât mai bună.

Ai fost antrenor de baschet. Cum ai perceput trecerea de la tehnician la preparator fizic? Te-a ajutat experiența acumulată din prima ipostază? Am fost și antrenor de baschet, într-adevăr, la echipe de copii și la echipa liceului unde am fost profesor, deci nu la un nivel foarte înalt, dar prin această experiență am învățat că, de mici, sportivii pot porni cu deficiențe motrice care rămân și pe perioada senioratului, dacă nu sunt abordate cu atenție și consecvență. Cu cât mai mult un sportiv a fost lucrat din punct de vedere fizic în perioada creșterii morfo-funcționale, cu atât el va fi mai ferit de posibile accidentări și totodată va avea un randament mult mai mare în cariera sportivă.