PULSUL PLANETEI. O nouă fantomă bântuie spațiul public: naționalismul ucrainean împotriva extremismului maghiar

PULSUL PLANETEI. O nouă fantomă bântuie spațiul public: naționalismul ucrainean împotriva extremismului maghiar

Știm dintotdeauna că organizațiile extremiste se întrețin și susțin reciproc.

Și nu mă duc mai departe de comunism și nazism, în Al Doilea Război Mondial, dar exemplele pot continua și astăzi cu extremismul revizionist maghiar și formulele radical naționaliste tip Vatra Românească sau România Mare, în anii ’90 (deși aici complexitatea dă diferența specifică). Cum este însă atunci când ambii termeni ai unei ecuații confruntaționale se află în mâinile aceluiași actor? Când statul nu are niciun instrument de reacție și mai ales prevenție în fața a două instrumente ce se confruntă direct și destabilizează ordinea de drept la ordin, și cu planificare directă a unui terț?

Cu câțiva ani înaintea acțiunilor soldate cu anexarea Crimeii, am fost în peninsulă pentru o cercetare a radicalizării religioase și generatoare de conflict în regiune. Rezultatele au fost publicate într-o carte, Religie și Conflict. Radicalizare și violență în Regiunea Extinsă a Mării Negre. Descoperirea inedită a constat în faptul că atât neo-bolșevismul și manifestările radicale naționaliste proruse, cât și coordonarea Hizb ut Tahrir-ului local duceau ambele către același punct de control.

În Crimeea, destabilizarea de această factură nu o făceau tătarii și muftiatul moderat-secularizat al lor, nu o făceau ucraineni locali, nu o făcea Mejlisul sau structurile autonomiei din peninsulă, nu o coordonau minoritățile religioase cât structuri care erau coordonate din afara țării, cu sediul la Moscova. Ne-au spus-o oficiali locali lideri religioși și am descoperit-o pe rând la toate formulele de organizare implicate în confruntările din peninsulă. Ucraina nu avea nici o șansă în caz de destabilizare, pentru că ambii membri ai binomului confruntațional nu erau controlabili și nu reflectau în nici un caz controverse locale sau probleme locale, cât erau rezultatul unui ordin extern.Lucru ce nu excludea faptul că legătura Kievului cu peninsula și cu minoritatea tătară băștinașă ar fi trebuit să fie mult mai puternică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din păcate, o pornire similară pare să se deseneze în Transcarpatia. Recent a apărut o știre – cu veridicitate discutabilă, dar cu atât mai periculoasă prin forța manipulării, dacă este reflectarea războiului informațional. Organizaţia naţionalistă armată din Transcarpatia, Karpatska Sici, i-ar ameninţa cu lichidarea violentă pe activiştii Jobbik şi Mişcării de Tineret 64 de Comitate - HVIM. Potrivit unui pretins comunicat publicat pe pagina de Facebook a grupării, preluat de portalurile de ştiri ucrainene. În ultimul timp, pe teritoriul Transcarpatiei au avut loc mai multe provocări ce au vizat destabilizarea regiunii, adică generarea de confruntări între populaţia ucraineană şi comunitatea maghiară, ceea ce poate conduce la “extinderea conflictelor în zonele vestice ale Ucrainei”.

Luptătorii formaţiunii cu misiune specială KS vor urmări şi în continuare cu atenţie evoluţia situaţiei şi vor reacţiona la acţiunile desfăşurate în regiune; în cazul descoperirii unor acţiuni sau a diseminării ideilor antiucrainene care reprezintă ameninţare la adresa poporului şi a statalităţii ucrainene, vor fi nevoiţi să apeleze la violenţă în sensul reţinerii şi lichidării activiştilor organizaţiilor şi partidelor maghiare duşmănoase (Jobbik şi HVIM), care funcţionează pe teritoriul Ucrainei şi care prin activitatea lor subminează autoritatea statului ucrainean”.

Deci știrea ne expune existența naționalismului ucrainean intolerant și recursul la violență pentru lichidarea reprezentanților extremiști unguri din regiune. Știrea ne anunță în subtext că există instrumentele unei destabilizări a situației, cu ambii termeni ce pot fi coordonați prin intermediari, și că există aceste structuri naționaliste, în afara controlului statului, gata să propage „separatismul estic” și în Transcarpatia. Iar Transcarpatia este o regiune vecină cu România, cu etnici români, a cărei destabilizare reprezintă o amenințare la adresa României în egală măsură în care ar fi destabilizată în manieră separatistă regiunea Odesa. Semnalul de alarmă este dat și aici!

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.