Sute de mii de străini, prinși în seismul din Nepal
- Paul Ciocoiu
- 27 aprilie 2015, 00:00
Cel mai grav cutremur din ultimii 80 de ani, înregistrat în țara de la poalele Everestului, a făcut ravagii. Circa 300.000 de străini pasionați de alpinism și ascensiuni montane au fost surprinși de seismul care a făcut mii de victime.
Lumea întreagă se mobilizase ieri pentru a asista autoritățile din Nepal în eforturile de salvare, după seismul cu magnitudinea de 7,9 care a făcut, potrivit bilanțului disponibil aseară, peste 2.200 de morți. Cutremurul, cel mai grav care a lovit regiunea în ultimii 80 de ani, a fost urmat ieri de o replică cu magnitudinea 6,7. Sute de imobile, printre care și turnul Dharhara, ce datează din secolul al XIX-lea, una dintre atracțiile turistice majore din centrul istoric al capitalei nepaleze, Kathmandu, au fost distruse și o parte a rămas fără curent electric. Seismul a provocat întreruperea căilor de circulație rapidă în Kathmandu precum și daune pe aeroportul internațional din capitala nepaleză, care a fost închis‚ din motive de securitate.
Cel puțin 17 persoane, majoritatea apliniști, au murit în urma avalanșelor provocate de seism în Munții Himalaya. Printre victime se numără și Dan Fredinburg, un director al companiei americane Google și un împătimit al ascensiunilor pe masivul Everest.
Peisaj dezolant
SUA, China, India, Rusia și UE au reacționat prompt, deblocând fonduri de asistență și trimițând echipe de specialiști în centrul Asiei pentru a ajuta în amplele operațiuni de salvare. Numai în capitala Kathamandu au murit 700 de oameni iar bilanțul este așteptat să crească. În jurul orașului peisajul este dezolant: șosele crăpate, clădiri nivelate și mașini zdrobite de moloz. Capitala forfotea de soldați, polițiști și localnici care ajutau la dezgroparea victimelor. Într-o țară preponderent muntoasă, autoritățile au recurs la toate elicopterele și avioanele disponibile pentru a transporta răniții la spitalele deja depășite de numărul mare de victime. Un site local a anunțat că, în total, 45.000 de persoane au fost rănite în seismul de sâmbătă. Peste 60 de morți s-au înregistrat și în țările vecine, India, China și, mai la sud, în Bangladesh.
Circa 300.000 de străini s-ar afla în acest moment în Nepal, scrie ziarul britanic The Guardian, majoritatea turiști într-o țară renumită pentru industria dezvoltată în jurul ascensiunilor montane pe Everest. Personalul ambasadelor la Kathmandu lucrează fără încetare încercând să afle soarta multora dintre conaționalii care nu pot fi încă contactați.
Românii sunt în siguranță
MAE a anunțat ieri că un număr de 28 de cetățeni români aflați în Nepal au fost identificați și contactați de autoritățile consulare. Prin intermediul Ambasadei României la New Delhi și al Consulatului Onorific al României din Nepal, MAE continuă eforturile de verificare a prezenței, respectiv a situației altor cetățeni români care s-ar afla în Nepal, în pofida unor conexiuni de internet și de telefonie extrem de dificile datorită circumstanțelor, se arată într-un comunicat. MAE a reamintit că cetățenii români care au rude sau prieteni în zona afectată de cutremur au la dispoziție pentru informații numărul de telefon 0728.557.116 sau e-mailul comunicare.consulara@mae.