Președintele APCE, despre declarațiile lui Iliescu și închisorile CIA: Trebuie efectuată o investigație serioasă

Președintele APCE, despre declarațiile lui Iliescu și închisorile CIA: Trebuie efectuată o investigație serioasă

În urma declarațiilor fostului președinte Ion Iliescu referitoare la închisorile CIA de pe teritoriul României, Anne Brasseur a cerut, într-un comunicat de presă, ca autorităţile române să efectueze o investigaţie serioasă cu privire la acest caz.

"Într-un interviu recent pentru Der Spiegel, fostul preşedinte român Ion Iliescu a recunoscut că ştia despre un centru CIA în România, deşi neagă că ştia ce se întâmpla acolo", a afirmat Anne Brasseur, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, potrivit comunicat citat de mediafax.ro.

În urma declarațiilor lui Ion Iliescu, procurorii români trebuie să efectueze o investigaţie serioasă asupra faptelor şi să-i tragă la răspundere pe cei care au comis infracţiuni în acest context, se mai arată în comunicat.

"În 2006 şi 2007, raportorul Adunării privind zborurile şi închisorile secrete ale CIA Dick Marty a acuzat România, alături de Polonia, că a găzduit centre secrete de detenţie folosite pentru torturarea suspecţilor în cadrul aşa-zisului război împotriva terorismului", a adăugat Brasseur.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rapoartele Marty au declanşat un proces pe care senatorul Marty l-a denumit "dinamica adevărului, în urma căruia mai mulţi informatori au făcut declaraţii şi care a condus la descoperirea unor încălcări ale Convenţiei Europene privind Drepturile Omului de către Curtea de la Strasbourg, inclusiv sentinţe recente împotriva Poloniei referitoare la o închisoare secretă identificată de senatorul Marty în 2007, se mai arată în comunicat.