TVR, aproape blocată. Stelian Tănase cere să se mărească de urgență taxa TV

TVR, aproape blocată. Stelian Tănase cere să se mărească de urgență taxa TV

Președintele TVR spune că, fără creșterea taxei TV, instituția nu are cum să supraviețuiască. Inițial, Tănase ceruse o majorare de până la șase lei, dar acum s-ar mulțumi și cu o creștere de 50 de bani.

Televiziunea Română (TVR) este aproape în blocaj, iar una dintre soluţiile de redresare propuse de Stelian Tănase, președintele director general al postului public, este indexarea taxei TV cu cel puţin 50 de bani, ceea ce ar aduce la bugetul TVR un plus de aproximativ un milion de euro, lunar. Cum TVR nu are drept de iniţiativă legislativă, șeful postului public așteaptă ordonanță de la Guvern. Veniturile din taxa TV s-au ridicat, anul trecut, la 72,5 milioane de euro, în creștere față de anul 2013, când au fost de 64,4 milioane de euro.

Ar renunța la publicitate

Pierderea aproape sigură de către TVR a drepturilor de televizare ale EURO 2016 a deschis discuția despre datoriile imense ale instituției, dar și despre eficiența postului public. Stelian Tănase spune că singura modalitate de redresare este mărirea taxei TV, dar vrea și o actualizare a Legii 41/1994, privind organizarea și funcționarea SRTV. El propune ca, pentru „evenimentele de importanță majoră”, TVR să primească sprijin de la Guvern și ar vrea chiar ștergerea datoriilor postului.

Tănase a dezvăluit că, în memorandumul semnat cu Victor Ponta, TVR s-a angajat să restructureze 600 de posturi, iar premierul ar fi trebuit să propună indexarea taxei la 6 lei. În 2014, TVR a ajuns la 2.522 de angajați, dintre care 73 au fost r e i n t e g raț i prin hotărâre judecătorească.

Șeful TVR susține că este dispus să renunțe și la publicitate în schimbul unei majorări a taxei „măcar cu 50 de bani”. TVR a obținut sume mici din publicitate. În 2013, 5 milioane de euro, iar în 2014- venitul a fost mai scăzut.

Anul trecut, TVR a avut o mare scădere de audiență, postul clasându-se pe locul al șaselea între televiziuni. Printre emisiunile cele mai urmărite ale postului: „Viața satului”, „O dată-n viață”, dar și meciurile de fotbal.

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condițiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei, potrivit informaţiilor reprezentanţilor TVR.

Anul trecut, SRTv a avut cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei.

Sindicatul vrea ca toți să plătească taxa TVR

Într-o scrisoare adresată lui Victor Ponta, principalul sindicat din Televiziunea Română îl roagă pe premier să ajute instituția și cere „o taxă TV universală, fără posibilitatea de renunțare, o indexare cu 50 de bani a acestei taxe și un comision de colectare stabilit prin lege la 5%, care ar aduce TVR un plus de aproape 2 milioane de euro, lunar”, se arată în scrisoare.

EURO 2016 se va vedea la PRO TV?

Șansele ca TVR să mai obțină drepturile la Euro 2016, pentru cele 23 de meciuri, „sunt mici, dar se pot mări în funcție de negocierile care nici nu știm dacă mai există sau nu”, a declarat Costi Șerbu, cel care negociază cu European Broadcasting Union (EBU) din partea TVR. Reprezentantul TVR mizează însă pe faptul că atâta timp cât „nu există niciun comunicat din partea altei televiziuni, îmi închipui că nu s-au adjudecat celelalte 23 de meciuri”. Șerbu a mărturisit însă că se bănuiește că televiziunea terestră cu cele mai mari șanse să transmită cele 23 de meciuri ar fi ProTV. Pentru prima dată de când cumpără drepturile de difuzare pentru evenimente sportive, TVR a fost exclusă din negociere cu EBU, deoarece postul public nu poate oferi garanții. TVR, singura televiziune din Europa exclusă de la negocieri, a acumulat o datorie de 15,3 milioane de euro și este în pericol să piardă și transmisia Eurovision. TVR întâmpină și o altă problemă. În acest moment nu dispune de 4,5 milioane de euro, bani necesari achiziționării celor 23 de meciuri.