Monica Macovei a contribuit la arestările de la Mineriadă, dezvăluie nașa ei, fost procuror

Monica Macovei a contribuit la arestările de la Mineriadă, dezvăluie nașa ei, fost procuror

O fostă procuroare, colegă de birou, prietenă și nașă de cununie a Monicăi Macovei, a povestit, în emisiunea „Sinteza zilei”, cum au acționat ele în timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, când circa 100 de oameni au fost duși la o unitate militară din Măgurele, acuzați de vandalism, de deținere de droguri etc, doar pentru că protestaseră zeci de zile în Piața Universității.

 Relatarea făcută de fosta procuroare Alice Drăghici (azi avocat) vine să confirme ceea ce am scris cu vreo două săptămâni în urmă, bazândumă pe fapte la care am asistat și pe însemnările mele de jurnalist. Monica Macovei era procuror la sectorul 1 în 1990 și a contribuit la arestarea manifestanților, a spus Alice Drăghici. Eu știu, de la o conferință de presă desfășurată în 1997 la Parchetul General, că Monica Macovei a emis doar un mandat de arestare în alb, la solicitarea șefului său, lucru pe care aceasta l-a negat într-o postare făcută pe blogul personal, în iunie 2014.

Iată, însă, o parte din mărturisirea făcută de avocata Alice Drăghici în emisiunea lui Mihai Gâdea, televizionist pe care Monica Macovei l-a dat în judecată.

Spune Alice Drăghici: „Să vă povestesc istoria. În iunie 1990 eram colegă de birou cu Monica și așa de bune prietene, încât, după trei luni, în septembrie 1990, am devenit nașa ei de cununie. Ulterior și nașa de botez a băiatului ei. Prin urmare, relațiile erau destul de apropiate încât să pot să vă spun cum erau lucrurile cu adev ă ra t . Pe vremea aia statutul procurorului era altul.

„Unii, într-adevăr, la mișto, hai să zicem așa, au fost și condamnați, nu s-au dat pedepse mari” Alice Drăghici, fost procuror la „Mineriadă”

Pe vremea aia știam două cuvinte: execut și raportez. Așa era în iunie '90. (...) Acolo nu aresta nimeni de capul lui și nu spunea nimeni de capul lui „toată lumea pleacă acasă”. Deci acolo aveai un șef și dacă șeful îți spunea să dai mandat, pentru că noi arestam pe vremea aia, dădeai mandat și raportai că ai executat ordinul. Acum e puțin altfel și e mult mai bine. Au fost arestați oameni. Nu știu dacă Monica a arestat doar un om sau mai mulți, în orice caz dacă a făcut-o, a făcut-o din dispoziția șefului nostru. Eu m-am măritat pe 14 iunie și ăsta e motivul pentru care nu am fost trimisă la Măgurele. (...) Ce a făcut acolo nu a făcut pentru că ar fi vrut ea. Oamenii ăia au fost arestați pentru că noi am făcut apoi rechizitorii. Și eu am trimis în judecată oameni. Puțini, e adevărat. (...) Nu multe dosare, repet, au ajuns în instanță, cel puțin de la Procuratura sectorului 1 la care lucram eu, cred că au ajuns în jur de 10. La restul li s-a dat amendă administrativă, au fost scoși de sub urmărire penală. Unii, întradevăr, la mișto, hai să zicem așa, au fost și condamnați, nu s-au dat pedepse mari, s-au dat pedepse cu suspendare. Era o sancțiune care se purta atunci. Monica trebuia să spună adevărul. Pentru că ea mai mult decât oricine știa ce s-a întâmplat acolo și adevărul e că era șocată de ce s-a întâmplat.”

Jurnalistul Bogdan Chireac, prezent și el în emisiune, a pus „punctul pe i” în acest diferent legat de implicarea lui Macovei în ancheta de la Mineriadă:

„Și aici există un reproș care poate fi adus doamnei Macovei. Fiindcă, dacă doamna Macovei spunea cu subiect și predicat, cum a spus doamna Drăghici acum aceste lucruri, atunci nu mai aveam niciun fel de cauză în acest moment. Acum, prin lucrurile foarte grave pe care le-a relevat doamna Drăghici în acest moment, tocmai a spus că doamna Macovei a mințit în actul acela oficial.”