Thompson: Guvernul trebuie să se asigure că entitățile controlate de stat sunt conduse de manageri profesioniști

Thompson: Guvernul trebuie să se asigure că entitățile controlate de stat sunt conduse de manageri profesioniști

Însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Dean Thompson, a susținut că Guvernul trebuie să se asigure că la conducerea companiilor controlate de stat sunt selectaţi manageri privaţi profesionişti printr-o procedură transparentă şi fără influenţe politice.

"Primul pas către o bună guvernanţă corporativă este să ai oamenii potriviţi - competenţi, cu experienţă şi profesionişti - în consiliul director. Guvernul român trebuie să se asigure că entităţile controlate de stat sunt conduse de manageri privaţi profesionişti selectaţi printr-un proces transparent şi competitiv, fără influenţe politice", a spus diplomatul, citat de Agerpres, la forumul "Noi perspective de cooperare româno-americane în baza Parteneriatului Strategic".

Thompson a arătat că guvernul de la Bucureşti ar trebui să le ofere managerilor respectivi puterea de a lua decizii de afaceri potrivite "fără teama de interferenţe din partea oficialilor guvernamentali în afacerile interne" ale companiilor pe care aceştia le conduc.

"Capacitatea de a lua decizii potrivite, ca parte guvernării corporative, are avantaje adiţionale, deşi deseori necunoscute - consolidează o companie împotriva ameninţării corupţiei şi ajută economia unei ţări să crească", a adăugat diplomatul american.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a explicat că buna guvernanţă corporativă stabileşte un set de reguli care face ca actele de corupţie să fie mai dificil de realizat.  

Companiile americane caută o piață stabilă  

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte investiţiile străine, Thompson a punctat că, pentru a-şi atinge potenţialul maxim, Bucureştiul trebuie să continue progresele în privinţa climatului investiţional şi a mediului de afaceri.

"Companiile americane caută oportunităţi de investiţii care oferă beneficii. România a făcute deja multe lucruri pentru a atrage investiţii străine directe, venite inclusiv din partea companiilor americane, dar încă putem face multe. Companiile americane, ca toate companiile, caută o piaţă stabilă, transparentă şi predictibilă, cu beneficii şi costuri clare şi predictibile", a susţinut Dean Thompson.