Prefectul a semnat ordinul de încetare a mandatului de preşedinte al CJ Mehedinţi al lui Duicu
- Virgil Burl ă
- 23 martie 2015, 18:15
Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a semnat ordinul de încetare a mandatului preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean, Adrian Duicu, după ce instanţa supremă a decis că acesta s-a aflat în incompatibilitate. Duicu este arestat la domiciliu şi într-un dosar de corupţie.
Prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, a declarat corespondentului Mediafax că a semnat ordinul de încetare a mandatului preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean, Adrian Duicu (PSD), după ce Agenţia Naţională de Integritate l-a înştiinţat cu privire la decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind incompatibilitatea lui Duicu.
Drăghiea a precizat că acest ordin a fost transmis Consiliului Judeţean Mehedinţi, Guvernului şi Ministerului Afacerilor Interne în perspectiva organizării de alegeri anticipate, dar şi lui Adrian Duicu, acesta putând să îl atace în contencios administrativ.
Incompatibil și corupt
Conform procedurilor în vigoare, după ce prefectul a luat act de decizia definitivă a instanţei cu privire la incompatibilitatea lui Adrian Duicu, mandatul acestuia încetează de drept, iar postul se vacantează. În 10 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că Adrian Duicu s-a aflat în incompatibilitate, întrucât a participat la adoptarea în Consiliulul Judeţean Mehedinţi a unor hotărâri privind închirierea unui teren şi vânzarea a două imobile către o firmă la care era asociat.
Instanţa supremă a admis recursul făcut de Agenţia Naţională de Integritate la decizia Curţii de Apel Craiova din mai 2013, prin care raportul ANI era anulat.
Arestat la domiciliu
ANI a constatat, în urma evaluării începute în 16 decembrie 2011, că Ioan Adrian Duicu, în calitate de consilier judeţean, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă.
Potrivit ANI, Adrian Duicu a participat la deliberarea şi adoptarea unei hotărâri a Consiliului Judeţean Mehedinţi din 28 octombrie 2008 prin care a fost aprobată închirierea unui teren în suprafaţă de 250 de metri pătraţi situat în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin către SC Romrad-RMN SRL, precum şi a unei hotărâri din 31 august 2009, privind vânzarea a două corpuri de proprietate din municipiu către aceeaşi societate, în condiţiile în care el era asociat la firma respectivă. Conform dispoziţiilor articolului 46, alineatul 1 din Legea administraţiei publice locale, "nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local".
Astfel, a fost dispusă începerea demersurilor pentru anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
"Complementar, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective", se mai arăta în comunicatul ANI.
În prezent, Adrian Duicu se află în arest la domiciliu, el fiind judecat pentru fapte de corupţie.
Republica Mehedinți
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Adrian Duicu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi la data faptelor, pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracţiuni de dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.
În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată şi Constantin Stefan Ponea, şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi la data faptelor, el fiind acuzat de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă, dar şi omul de afaceri Constantin Popescu, în calitate de preşedinte al organizaţiei municipale Orşova a PSD, pentru trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvnite.