Adăposturile naziste în inima junglei argentiniene. Au fost construite cu mult înainte de sfârşitul războiului
- Dodo Romniceanu
- 23 martie 2015, 17:49
Arheologi argentinieni spun că au descoperit ruinele unor adăposturi secrete naziste, într-o pădure imensă din nordul ţării, aproape de frontiera cu Paraguay
Este vorba de structuri de piatră, parţial distruse şi acoperite de vegetaţie, care au fost ridicate cu ani în urmă, chiar înainte ca soarta războiului să fie hotărâtă, în mijocul parcului natural din provincia Teyu Cuare. Echipa, condusă de Daniel Schavelzon, de la Universitatea din Buenos Aires, a găsit la faţa locului monede germane de la sfârşitul anilor 30, veselă din porţelan şi diverse inscripţii naziste.
“Nu văd nicio o altă explicaţie logică pentru care cineva să fi investit efortul necesar pentru ridicarea acestor clădiri, într-un loc inaccesibil, izolat de comunităţile locale, şi cu materiale care nu au nicio legătură cu tradiţia arhitecturală a zonei”, a precizat Daniel Schavelzon pentru un ziar local.
“Se pare că, pe la jumătatea celui de-al Doilea Război Mondial, naziştii au dezvoltat un proiect secret: construirea de adăposturi pentru ca demnitarii nazişti să aibă unde să se refugieze în caz de înfrângere. Astfel, asemenea adăposturi au fost ridicate în mijlocul deşertului, în creierii munţilor sau în inima junglei amazonieene precum în cazul de faţă”, a mai explicat cercetătorul. Adăposturile din jungla argentiniană nu au fost însă folosite, pentru că mulţi lideri nazişti au fost primiţi oficial pe teritoriul Argentinei şi li s-a permis să trăiască oriunde aveau chef, fără să mai fie nevoiţi să se ascundă.
De altfel, după război, mii de nazişti şi alţi criminali de război s-au refugiat în Argentina, graţie bunăvoinţei generalului Juan Peron şi a bisericii catolice. Printre aceştia: Klaus Barbie, şeful Gestapo din Lyon, Walter Kustchmann, unul din şefii Gestapo din Polonia, Ante Pavelic, lider fascist croat şi criminal de război, sau Eduard Roschmann, comandantul lagărului de la Riga.
De asemenea, Josef Mengele, doctorul morţii de la Auschwitz, a locuit în Argentina înainte de trece graniţa în Paraguay. În 1960, nazistul Nazi Adolf Eichmann, unul din artizanii Holocaustului, a fost capturat la Buenos Aires de un commando israelian, judecat ulterior în Israel şi executat.