Consilierul fostului premier Emil Boc, AGĂȚA ”clienți” pentru fraudarea examenului de bacalaureat

Consilierul fostului premier Emil Boc, AGĂȚA ”clienți” pentru fraudarea examenului de bacalaureat

Numele consilierul primarului Emil Boc, Peter Pal (foto) este pomenit în sentința de condamnare a inspectorului general adjunct, Peter Tunde, mama consilierului, trimisă în judecată pentru corupție privind fraudarea examenului de bacalaureat de la Cluj, sesiunea toamnă 2014.

În septembrie 2014, procurorii DNA Cluj au prins-o în flagrant pe Tunde Peter, inspector general adjunct școlar la ISJ Cluj în timp ce primea mită pentru a interveni la profesorii corectori din mai multe comisii de examen pentru a obține note de trecere pentru anumiți elevi.

Doar pentru sesiunea din toamna 2014 a examenului de bacalaureat, Tunde Peter ar fi adunat din mită peste 9.600 de euro. Materia unde notele erau mărite în mod ciudat a fost geografia.

De exemplu, elevul Flaviu Cioază, a cărui mamă i-a dat inspectorului şcolar suma de 1.700 de euro, a fost declarat promovat cu media 6,01. Cu mare atenţie, profesorii corectori l-au notat la geografie cu nota necesară promovării. Un alt exemplu este al elevului Timea Sebestyen, care, culmea, a fost promovată tot cu nota 6.01. Pentru Timea, mama ei, Sebestyen Gyongy i-a dat inspectorului şcolar suma de 2.200 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Notele erau mărite și cu două puncte

Judecătorul de la Tribunalul Cluj a dispus condamnarea fostului inspector general școlar Peter Tunde la doi ani și zece luni de închisoare cu executare. În sentința de condamnare, magistratul a susținut că Peter Tunde se ocupa cu fraudarea tuturor tipurilor de examen, de bacalaureat, de definitivat sau de titularizare a viitorilor procesori.

Deși ancheta DNA s-a oprit doar la activitatea lui Peter Tunde și nu s-a extins și asupra profesorilor corectori, magistratul notează că influență inspectorului școlar asupra profesorilor era una reală. ”Marja de modificare a notelor obţinute de candidaţii favorizaţi era de peste 2 puncte, cu consecinţe fundamentale asupra clasificării candidaţilor”, se arată în sentință.

Judecătorul a mai arătat că au existat situații în care profesorii corectori au greșit lucrările care trebuiau corectate în sus, încurcând semnele secrete de la pagina trei, și astfel  anumiți elevi au promovat pe nedrept examenul de bacalaureat, fără să știe ce noroc ciudat a dat peste ei.

Recruta ”cotizanții” prin intermediul fiului

În sentință se mai arată că fostul inspector general adjunct Peter Tunde își ”agăța” clienții prin intermediul fiulu ei, Peter Pal, fost consilier al primului ministrul Emil Boc, iar ulterior consilier la Primăria Cluj Napoca, angajat la cabinetul primarului Emil Boc.

Judecătorul de la Tribunalul Cluj scrie negru pe alb că ”instanţa remarcă faptul că o mare parte dintre cumpărătorii de influenţă proveneau din mediul profesional al fiului inculpatei (fiind angajaţi ai Primăriei  Cluj-Napoca)”.

În acest sens este dat și exemplul a două femei, Gabriela Călian și Anuța Baciu carte sunt angajate la Primăria Cluj Napoca și care prin intermeidul lui Peter Pal au intrat în contact cu inspectorul general Peter Tunde. Cele două au plătit suma mari de bani pentru ca ordraslele lor să promoveze examenul de bacalaureat.