Simulare de Bac la unul dintre cele mai slabe licee din București: Elev: „Nu mai știu ce subiecte ne-au dat”. Director: „E greu să-i aduci de la nota 2 la nota 6”
- Daniela Șerb
- 3 martie 2015, 00:00
Anul trecut, doar 9% din elevii Liceului Tehnologic „Theodor Pallady” au trecut de Bacalaureat. Ieri, 99 de elevi de clasa a XI-a și a XII-a au susținut simularea probei de Limba română de la examenul maturității.
Zi de examene, ieri, la Liceul Tehnologic „Theodor Pallady”, aflat în top zece cele mai slabe din Capitală. Se susține simularea la Limba română pentru elevii de clasa a XI-a și a XII-a. Puțin după ora 10.30, elevii încep să iasă din examene. Doi colegi de clasă se ițesc pe poarta școlii, dându-și coate. „Ce-ați făcut la examen?”, întreb „Bine”. „Ce v-a dat?” „Trei subiecte au fost, nu mai știu care, dar am scris”, susține unul dintre băieți. „A fost ușor”, întărește și celălalt. Nici el nu știe să spună ce le-a picat.
Liceenii zic că sunt în clasa a XI-a și că nu se tem de Bacalaureatul la Limba română: „La Matematică e jale”. Zvonul că a venit presa îl face atent pe portarul care se grăbește să securizeze poarta cu cheia. Ghinionul unui grup care tocmai plănuia să tragă chiulul de la ore. Împinși de la spate de o angajată a școlii, elevii iau calea îndărăt, fără nicio tragere de inimă.
Ora 11.00. Un alt elev dă să iasă. Portarul descuie poarta pentru a o încuia iarăși. „Ceai făcut?”„Nimic. 2”, sugerează elevul nota pe care ar urma să o încaseze. Altul în urma lui îmi aruncă: „500 de euro, dacă vreți să spun ceva”.
„La noi se intră cu 2”
Îl rog pe portar să îi spună directoarei că aș vrea o declarație. Plină de bunăvoință, directoarea Mignola Sebe, profesor de științe tehnologice, explică: „S-a dat un subiect de poezie, la alegere între Eminescu și Bacovia. Nu a avut loc niciun incident, nici cu descărcarea subiectelor, nici altfel. Examenul a început la ora 9.00, 99 de elevi au fost prezenți și 26 au absentat”.
Aceasta adaugă că gradul de dificultate al subiectelor a fost mediu, deci în mod normal copiii ar fi trebuit să se descurce.
Media de admitere la liceu este formată din notele de la Evaluarea Națională și media claselor V-VIII
„Matematica este însă marea problemă. La liceul nostru se intră cu nota 2 și este foarte greu să-i aduci de la 2 la 6”, mărturisește directoarea. „De multe ori îi luăm de la ordinea operațiilor și de la cei 7 ani de-acasă”.
Profesoara mai spune că mai mult de jumătate dintre elevii liceului provin de la școlile din comunele limitrofe Capitalei, iar nivelul lor de pregătire este foarte scăzut. „Neimplicarea părinților însă este marea problemă”, mai spune directoarea. „Anul trecut, pro porția promo vabilitățiii la examenul de Bacalaureat a fost de 9%. Anul acesta, sperăm să fie mai mare. Am organizat și meditații la școală. Dar elevii nu sunt inte resați. Nu toți sunt făcuți să urmeze liceul”, conchide directoarea. În spatele ei, una dintre puținele fete din școală iese cu un zâmbet de fericire întins pe toată fața. „Am făcut. Am ales Bacov i a , Plumb. Îmi place poezia. S u b i e c - tul al doilea, a fost un eseu argumentat despre importanța comunicării dintre părinți și copii. Cred că iau cel puțin 8, estimează fata, dar la matematică nu cred că iau mai mult de 6”, mărturisește Alina Vasilescu, elevă în clasa a XII-a.
Mâine, simulare de Bac la Matematică
Circa 400.000 de elevi de clasa a XI-a și a XII-a au participat, ieri, la simularea probei de Limba română de la Bacalaureat. Astăzi este programată proba de Limbă maternă pentru elevii de alte naționalități, iar mâine, cea de Matematică. Doi elevi din Gorj au fost eliminați ieri de la simulare pentru tentativă de fraudă, din cei aproximativ 7.000 prezenți la nivelul județului. În Teleorman au lipsit 651 de elevi, adică 11% din cei 5.741 înscriși, iar la Mehedinți 800 de elevi au absentat, din cei 3.978 înscriși.