Nemțov a vrut să ceară AZIL POLITIC în Lituania. Se temea că va fi ARESTAT și întemnițat

Nemțov a vrut să ceară AZIL POLITIC în Lituania. Se temea că va fi ARESTAT și întemnițat

Boris Nemțov, asasinat la Moscova, a să ceară azil politic în Lituania în 2012, temându-se de persecuții din partea Kremlinului, a declarat sâmbătă pentru AFP Andrius Kubilius, prim-ministru al acestui stat baltic la acea vreme.

Kubilius a asigurat că i-a promis lui Boris Nemțov că va fi primit în țara sa, în timpul unei conversații private, pe marginea congresului partidului său conservator în 2012. Opozantul a decis în cele din urmă să rămână în Rusia, relatează Agerpres.

"Nemțov a spus că se temea că va fi arestat și întemnițat" după protestele opoziției ruse contra celui de-al treilea mandat prezidențial al lui Vladimir Putin în 2012, a indicat Kubilius.

"El a întrebat dacă Lituania i-ar putea acorda azil politic. I-am spus să nu aibă îndoieli în legătură cu acest subiect și i-am propus să rămână aici. În cele din urmă, el a renunțat", a adăugat fostul șef al guvernului lituanian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul viceprim-ministru rus Boris Nemțov a fost ucis la Moscova în noaptea de vineri spre sâmbătă, în apropierea Kremlinului.

Lituania este unul din membrii NATO și UE cei mai critici față de Moscova. Vilnius a cerut în mod repetat întărirea sancțiunilor economice ca răspuns la politica rusă în Ucraina.

Potrivit președintei lituaniene Dalia Grybauskaite, asasinarea lui Boris Nemțov a arătat că Rusia "se scufundă în întunericul terorii împotriva propriului popor".

Un marș este programat duminică la Vilnius, în memoria lui Boris Nemțov și în spirit de solidaritate cu opozanții ruși care organizează un miting în aceeași zi la Moscova.