Gabriel Liiceanu: „Noua Lege a timbrului cultural e o catastrofă. 50% dintre români nu citesc”
- Marian Păv ăla şc
- 25 februarie 2015, 00:00
Scriitorul Gabriel Liiceanu s-a impicat în polemica privind introducerea timbrului cultural. Acesta susține că impozitul de un leu pe fiecare carte vândută va ajunge la autorii care sunt admiși ca membri ai Uniunii Scriitorilor din România.
Uniunea Scriitorilor a forțat impunerea timbrului cultural de un leu pentru fiecare carte vândută pentru a administra banii obținuți, a declarat, luni seara, scriitorul Gabriel Liiceanu, în emisiunea „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV. Proiectul a fost aprobat de Senat și urmează să fie discutat și în Camera Deputaților.
„Deci ce s-a întâmplat? În urmă cu câţiva ani, această lege a timbrului comportă 2% pe fiecare exemplar. Pe fiecare carte scrie la sfârşit: această carte, 2%” , a declarat apreciatul scriitorul.
Gabriel Liiceanu a mai adăugat că Uniunea Scriitorilor din România este supărată că editurile nu plătesc această taxă de 2% și vor să încaseze un bir suplimentar de la fiecare cumpărător de carte.
„Ei bine, s-au pomenit cu faptul că această sumă de 2% care face, vă spun cât, 700 de mii de euro pe an pentru toate editurile care publică literatură în România, nu intră la ei, intră o mică parte doar de la editurile care plătesc”, a mai adăugat autorul lucrării „Despre Limită”.
În cadrul emisiunii lui Rareș Bogdan de la Realitatea TV, scriitorul Liiceanu a demonstrat de ce noua taxă nu este benefică.
UN BIR ÎN PLUS VA ALUNGA PUBLICUL. „Să vrei să salvezi cultura punând noi biruri pe cultură, e la fel de prostesc ca încercarea de a te scoate din mocirlă apucându- te de păr şi trăgându-te în sus. Noua Lege a timbrului cultural e o catastrofă, oricum ai privi-o. E neconstituţională, împotriva directivelor şi procedurilor europene. Nu există aşa ceva nicăieri în Europa.. Sigur, am stat de vorbă cu distinsul domn Nicolae Manolescu. Am vorbit cu domnul Ion Caramitru. Dânşii spun altceva, au altă părere.
TAXA REDISTRIBUITĂ DE STAT. Ştiţi cât e TVA-ul pe carte la noi? V-am spus 9%. Ce-ar fi ca statul să spună: „Din aceşti 9%, 2% le redistribuim la uniunea cutare”? Nu vi se pare o soluţie civilizată?
CALITATEA POPORULUI RISCĂ SĂ SCADĂ. În joc este nu soarta unui timbru literar, cu timbrul literar nu doar soarta cărții, și cu soarta cărții nu doar cartea, ci fibra poporului român. Cum credeţi că arată calitatea unei ţări, nu în funcţie de calitatea indivizilor care o compun? Ce anume concură la calitatea unui individ, nu mâncarea pe care o înghite mintea lui? Ei bine, fără carte nu se poate face nimic, nimic, nimic. De ce vă închipuiţi, cum o să ajungem poate să discutăm, că există ţări în care TVA-ul, taxa pe cultură e zero în Europa?
Nu există un astfel de impozit în Europa
BIRUL DE TIMBRU, INVENȚIE MIORITICĂ. Cum vă imaginaţi că România este singura ţară din lume pesemne care a pus o taxă de timbru literar?
PARLAMENTARII NU ȘIAU FACUT TEMELE. Domnii legislatori sunt rugaţi să se documenteze, să ştie despre domeniul în care dau legea tot ce trebuie. Domnul Traian Dobrinescu (n.r. - deputat, a spus că în toate ţările din Europa este timbrul cultural între 3 şi 6% într-un interviu. A confundat TVAul cu timbrul literar. Nu există timbru cultural în Europa.
FOTO: Domnii legislatori sunt rugaţi să se documenteze, să ştie despre domeniul în care dau legea tot ce trebuie.
DEFAVORIZEAZĂ TINERII SCRIITORI CARE NU SUNT MEMBRII UNIUNII. Este discriminatorie această lege. De ce un actor sau un scriitor, pentru că e bolnav și bătrân, are dreptul mai mult decât orice alt membru al societății care a fost un profesionist cinstit, la un ajutor? Există forme de asistență, nu ăsta. Ştiţi că Ateneul s-a făcut cu „Daţi 1 leu pentru Ateneu”. Ştiţi ce e aia? Era o chetă. Ştiţi cum arată legea asta acum? Vă iau un leu pentru Uniunea Scriitorilor din România.
Românii nu au deprins ritualul cititului
Gabriel Liiceanu: 50% din populația României nu citește. Nu am zis că e analfabetă. Nu are de-a face cu obiectul ăsta. Mai departe. Starea școlilor e la pământ. Sunt exasperat de ce se întâmplă la noi: între 1990 și 2010 numărul bibliotecilor a scăzut cu 30%. Între 2003 și 2010 numărul cititorilor care împrumută cărți a scăzut cu 30%, de la 6.3 milioane la 4.4 milioane. Deci noi în loc să mergem progresând, facem o gaură în acest capital de educație al țării, care e cartea. Păi e gravisim lucrul ăsta. Cifrele sunt obținute cu greu, în urma unor analize făcute pe situația Bibliotecii Naționale. Cum credeți că arată, când citiți o analiză a pieței de carte în Franța, în care spune: „În ultimele trei luni, 82% dintre copii au citit o carte de plăcere.
Rareș Bogdan: Sau 90% dintre francezi declară că citesc o carte pe lună, iar un bestseller se vinde în 1,7–2 milioane de exemplare. Finlanda, 77% din populație cumpără și citește cel puțin o carte pe an. Un best-seller ajunge la un milion de exemplare. În România 24% declară că cumpără o carte mai rar, o dată pe an, 22% nu au cumpărat carte deloc și un best seller e sub 50 de mii de exemplare.