Kovesi la bilanț: lupta împotriva corupţiei nu înseamnă doar arestări, inculpări şi condamnări în dosarele DNA

Kovesi la bilanț: lupta împotriva corupţiei nu înseamnă doar arestări, inculpări şi condamnări în dosarele DNA

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi că acţiunile DNA, pentru a avea un efect durabil şi a determina o diminuare semnificativă a corupţiei, trebuie dublate de cele preventive desfăşurate de celelalte instituţii şi autorităţi ale statului, de mediul educaţional şi cel de afaceri.

"Societatea românească nu trebuie să se aştepte ca lupta împotriva corupţiei să însemne doar arestări, inculpări şi condamnări în dosarele DNA. Pentru ca acţiunile DNA să aibă un efect durabil şi să determine o diminuare semnificativă a corupţiei, ele trebuie dublate de acţiunile preventive desfăşurate de celelalte instituţii şi autorităţi ale statului, de mediul educaţional şi cel de afaceri. Hotărârile definitive pronunţate în dosarele DNA ar putea oferi pentru analişti o parte consistentă din materialul necesar unei radiografii a riscurilor şi vulnerabilităţilor statului de drept în România", a afirmat Kovesi, cu prilejul prezentării bilanţului DNA pe 2014.

Referitor la colaborarea interinstituţională, ea a reconfirmat faptul că DNA este deschisă la cooperarea şi colaborarea cu orice instituţie a statului care are atribuţii de identificare, investigare sau judecare a faptelor de corupţie.

"Continuarea şi accentuarea cooperării interinstituţionale reprezintă o prioritate a DNA şi folosesc acest prilej pentru a le mulţumi încă o dată partenerilor instituţionali care sunt prezenţi şi fără de care activitatea de combatere a corupţiei nu ar fi fost atât de eficientă. Totodată, adresez mulţumiri reprezentanţilor ambasadelor prezente azi pentru sprijinul în realizarea programelor internaţionale ale DNA şi suportul lor constant al activităţii noastre. Este interesul general al societăţii ca eventualele modificări legislative sau schimbări la nivelul unor instituţii partenere consacrate ale DNA să nu genereze sincope în cooperarea derulată în activitatea de combatere a corupţiei, mai ales că un nivel bun de cooperare a fost atins în ani", a mai spus şefa DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a subliniat că, în 2015, dincolo de continuarea instrumentării dosarelor de corupţie la nivel înalt, priorităţile vor viza şi cauzele având ca obiect frauda în domeniul achiziţiilor publice, utilizarea frauduloasă a fondurilor europene, corupţia în mediul de afaceri şi în sistemul de justiţie, în sistemul de educaţie şi sănătate, cu accent pe recuperarea prejudiciilor şi confiscarea extinsă.

"Activitatea DNA trebuie să continue să fie definită prin profesionalism, consecvenţă, operativitate, eficienţă, responsabilitate şi transparenţă", a arătat Kovesi.