Ucraina a pierdut Debalțevo, nodul feroviar al regiunii Donețk

Ucraina a pierdut Debalțevo, nodul feroviar al regiunii Donețk

Pacea negociată în urmă cu o săptămână la Minsk a fost călcată în picioare de separatiștii pro-ruși care au bombardat zece zile un oraș cu o poziție strategică.

Armata ucraineană s-a retras ieri din orașul Debalțevo, un important nod feroviar din estul țării, după zece zile de lupte cu separatiștii pro-ruși. Victoria de etapă a rebelilor este însă o palmă puternică dată armistițiului încheiat în urmă cu doar o săptămână, la Minsk, prin medierea Germaniei și a Franței, și riscă să agraveze conflictul.

De altfel, UE a condamnat ferm asaltul dat de separatiști asupra orașului, dând insurgenților și Moscovei un ultimatum de câteva ore pentru încetarea ostilităților, în caz contrar riscând noi sancțiuni. Un avertisment mult mai ferm a venit din partea lui Jens Stoltenberg, secretarul-general NATO, care a somat Rusia să își retragă soldații din estul Ucrainei și să sisteze ajutorul militar dat rebelilor.

NATO avertizează

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acordul de încetare a focului nu a fost respectat (...) Trupele rusești, artileria, precum și unitățile de apărare antiaeriene, chiar și elementele de comandă și control sunt încă active în Ucraina” a spus Stoltenberg, adăugând că „întotdeauna a existat o comasare de tancuri şi vehicule blindate” ruseşti în apropiere de graniţa cu Ucraina.

Vicepreședintele SUA Joe Biden a denunțat și el o încălcare a acordului de la Minsk. Rusia susține însă că nu a avut loc nicio încălcare a acestui acord deoarece orașul Debalțevo era deja sub controlul rebelilor când armistițiul a fost încheiat. În realitate, asaltul abia începuse când părțile beligerante negociau la Minsk iar armata ucraineană controla aproape integral orașul.

Analiștii susțin că, odată Debalțevo cucerit, forțele separatiste să își înceteze ofensiva. Orașul era o prioritate pentru insurgenți în condițiile în care se află pe o importantă linie feroviară care leagă Donețk și Lugansk, principalele două orașe din regiunea separatistă. De la Washington, republicanii cer din nou administrației Obama, mult mai ferm, să trimită arme letale armatei ucrainene, acuzând-o că, alături de Germania și Franța, legitimizează dezmembrarea Ucrainei.