Islamiștii radicali, în spatele atacurilor din Danemarca

Islamiștii radicali, în spatele atacurilor din Danemarca

După o operațiune masivă de căutare, în care au fost implicate toate forțele de poliție din Copenhaga, cu elicoptere și vehicule blindate, oficialii danezi au anunțat că l-au ucis pe bărbatul responsabil pentru două atacuri teroriste, în urma căruia au murit două persoane, alte cinci fiind rănite.

„Ca națiune, am trecut prin ore pe care nu le vom uita niciodată. Am simțit gustul amar al fricii și neputinței, pe care terorismul vrea să-l creeze. Dar societatea noastră a răspuns”, a afirmat, ieri, premierul Helle Thorning-Schmidt.

Carnagiul a început sâmbătă după-amiaza, când un bărbat înarmat a intrat întro cafenea din Copenhaga, unde caricaturistul suedez Lars Vilks, cunoscut pentru desenele sale controversate despre Profetul Mahomed, participa la o dezbatere despre libertatea de expresie. Atacatorul a ucis un regizor, Finn Norgaard, și a rănit trei ofițeri, apoi a fugit.

Zece ore mai târziu, un bărbat s-a apropiat de doi ofițeri, lângă o sinagogă din Copenhaga și a tras asupra lor, rănindu- i. Un alt bărbat, care asigura paza la o petrecere din spatele sinagogii, Dan Uzan (37 de ani), a fost omorât.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși nu s-a dat publicității identitatea teroristului, extremiștii islamiști au fost cei care-l amenințaseră anterior pe caricaturistul Vilks, aflat pe „lista cu cele mai căutate persoane” de către Al Qaida. Primele elemente arată că atacatorul s-a inspiratdin ideologia unor organizații jihadiste precum Statul Islamic, au spus polițiștii