BNR: „Conversia francilor în lei nu va fi benefică pentru clienți”

BNR: „Conversia francilor în lei nu va fi benefică pentru clienți”

După ce băncile care au împrumutat românilor franci elvețieni au adoptat măsuri prin care sprijină clienții, francul reușește să se stabilizeze în fața monedei naționale. Cu toate acestea, BNR spune că o conversie a valutei în lei, în acest moment, nu ar ajuta românii cu nimic

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat ieri, la RFI, că „românii nu au ascultat de vocile prezente în spațiul public din partea instituției, iar numărul celor care au împrumutat franci elvețieni de la bănci este de 75.000”. Cu toate acestea, numărul ar fi putut fi mai mare, însă din anul 2003, BNR a emis anual reglementări ce au oprit elanul băncilor și clienților de a promova și împrumuta franci elvețieni.

Conversia nu e o soluție

Vasilescu este de părere că, în prezent, o conversie a valutei nu ar ajuta cu nimic românii datornici în franci, având în vedere că o directivă europeană, ce se aplică în prezent, obligă băncile să realizeze conversia la cursul de zilele astea. „Această directivă poate fi aplicată de mâine sau de astăzi. Orice bancă poate să facă astăzi conversia, dar directiva asta spune că realizarea conversiei să se facă la cursul din ziua la care se face conversia”, a punctat Vasilescu.

Băncile au adoptat deja măsuri

În urmă cu două zile, Volksbank România a decis să mențină pe o perioada de 3 luni (între 20 ianuarie 2015 și 17 aprilie 2015) un curs valutar fix pentru francii elvețieni, de 3,8035 lei/ franc, acesta fiind cursul de schimb al băncii, valabil la data de 31 decembrie 2014. Măsura va fi menținută pentru plățile următoarelor 3 rate lunare datorate de clienți.

OTP Bank România, o altă bancă ce e decisă să acorde credite în franci elvețieni, a redus marja de dobândă cu 1,5 puncte procentuale pentru clienții cu credite în franci, măsură valabilă tot pe durata a trei luni de zile. Pe lângă cele două bănci, Raiffeisen, Banca Românească și Piraeus Bank au acordat de-a lungul timpului credite în moneda elvețiană. Cu toate acestea, cele trei bănci nu au luat o hotărâre cu privire la creditele oferite în franci elvețieni.

Referitor la măsurile luate de cele două bănci, analistul financiar Aurelian Dochia a declarat pentru EVZ că măsura luată de o bancă ce vine în ajutorul clienților este și în interesul ei, acest lucru fiind natural. „Orice măsură ca aceasta nu face decât să ajute clientul și în același timp și banca. Este normal în asemenea condiții ca o bancă să fie deschisă la negocieri” a spus Dochia. Pe de altă parte, analistul economic Florin Cîțu a declarat pentru EVZ că metoda băncilor este una de moment, iar pentru a reduce riscurile unui eveniment asemănător în viitor, statul ar trebui să intervină. „Singura soluție, pe care o văd în sistemul nostru economic, este să folosești legi care ar reglementa această piață. “ a afirmat acesta.

Prima depreciere

Banca Națională Română a afișat ieri un curs de 4,43 lei/franc, în scădere cu 3,62 de bani față de cotația din urmă cu două zile. Cu toate acestea, analiștii consideră că francul nu se va mai aprecia foarte mult.

În ciuda faptului că au luat o decizie proastă, bancherii elvețieni au o experiență pe care putem miza. Nu cred că francul se va aprecia foarte puternic de aici înainte. Pentru franc urmează o perioadă mai relaxată, mai ales că dobânda a scăzut la -0,75%” a explicat Florin Cîțu.

Întâlnire Ponta – Iohannis la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, ieri, la Cotroceni cu premierul Victor Ponta, pentru a discuta despre situația economică în contextul crizei francului elvețian, activitatea Executivului din această perioadă și situația internațională. Tot ieri, președintele PMP, Elena Udrea, i-a adresat președintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă în care- i cere să inițieze consultări cu partidele politice pe problema creditelor în franci elvețieni.