Charlie Hebdo. Mai multe teorii ale conspiraţiei circulă deja pe internet
- Daria Andrie ş
- 9 ianuarie 2015, 12:31
Fiecare atentat îşi are teoriile sale ale conspiraţiei, iar atacul asupra sediului redacţiei săptămânalului satiric Charlie Hebdo, calificat drept un "11 Septembrie francez" de către Le Monde, nu scapă acestei reguli. În centrul speculaţiilor se află în special descoperirea cărţii de identitate a unui dintre cei doi suspecţi în maşina pe care au abandonat-o în nord-estul Parisului. Francetv.info trece în revistă diferite teorii care încearcă să pună la îndoială versiunea oficială.
La câteva ore după atacul de la sediul publicaţiei satirice, soldat cu 12 morţi, anchetatorii stabileau numele unuia dintre cei doi suspecţi datorită unei cărţi de identitate găsite în maşina pe care aceştia au abandonat-o în arondismentul 19, un Citroen C3 negru. Este cea a lui Said Kouachi, 34 de ani. De atunci, unele voci îşi exprimă uimirea faţă de această descoperire, punând la îndoială o astfel de neglijenţă din partea unor indivizi capabili de o asemenea stăpânire de sine, manifestată anterior. Pe Facebook, pe un cont intitulat "Eu nu sunt Charlie" se putea citi: "Tipii fură o maşină pentru a o utiliza cu scopul de a-şi comite crima şi, ca din întâmplare, unul dintre ei îşi lasă cartea de identitate în torpedou???"
Un internaut al Francetv.info foloseşte aproape aceleaşi cuvinte în comentariu. Mai multe ipoteze sunt luate în calcul de Nicolas Comte, din sindicatul Forţa Muncitorească din cadrul poliţiei, pentru a explica prezenţa unui astfel de indiciu. "Eroarea este umană" şi poate fi o simplă neglijenţă a suspecţilor care, cuprinşi de panică, şi-au lăsat maşina înşepenită într-un stâlp. Ei au comis astfel o altă stângăcie, greşind uşa în timp ce căutau redacţia Charlie Hebdo. Dacă aceşti indivizi sunt cunoscuţi de serviciile de informaţii, eventualul lor antrenament militar nu le conferă doar pentru asta experienţa unor criminali încrâncenaţi.
În imaginile video captate imediat după masacru, autorii lui pot fi văzuţi urcându-se într-un Citroen C3 negru. Acest vehicul a fost abandonat la câţiva km mai departe şi inspectat îndelung de poliţie. Dar, potrivit internauţilor, nu ar fi aceeaşi maşină, culoarea oglinzilor retrovizoare schimbându-se în timpul parcurgerii traseului.
Un alt internaut răspunde pe Twitter: "Oglinzile sunt argintii pentru că reflexiile sunt cele care le fac să-şi schimbe culoarea". Cum subliniază şi L'Express, este vorba pur şi simplu de retrovizoare cromate, care strălucesc mai mult sau mai puţin, în funcţie de expunerea la lumină.
Pe înregistrarea cu poliţistul doborât nu apare sânge. Mai sordidă, o teorie potrivit căreia Ahmed Merabet nu ar fi murit sub tirurile teroriştilor circulă pe reţelele de socializare. Într-o înregistrare video realizată de amatori, acest poliţist, care a tăiat calea suspecţilor pe bulevardul Richard-Lenoir, a fost ucis cu sânge rece în timp ce se afla rănit la pământ. El primeşte totuşi un glonţ de Kalaşnikov în cap. Pe site-ul Wikistrike, este evidenţiată absenţa sângelui după impact: "Suntem oare într-o maşinaţiune orchestrată de guvern?", se întreabă autorul articolului, denunţând "mai multe detalii tulburătoare".
Pe Twitter, un alt internaut se miră: Nu este totuşi nicio îndoială că Ahmed Merabet şi-a pierdut viaţa în cursul acestui atac. În vârstă de 42 de ani, el aparţinea brigăzii VTT din comisariatul central al arondismentului 11.