În BULGARIA, Armata Roșie își schimbă LOOK-ul în funcție de ocazie
- Radu Pădure
- 5 ianuarie 2015, 17:36
Cu zeci de ani în urmă, într-un parc din capitala Bulgariei a fost ridicat un monument ca omagiu pentru Armata Roșie „eliberatoare”. Ce se poate face cu el?
Un soclu pe care un soldat sovietic victorios le explică la doi țărani bulgari amărâți ce viitor luminos îi așteaptă. La bază, trei basoreliefuri cu hoarde sovietice în asalt.
Mulți bulgari ar vrea ca această rămășiță a stalinismului să fie distrusă. Alții invocp importanța sa istorică. Primăria Sofiei, care a anunțat în 1993 că îl va demola, nu și-a pus niciodată planurile în practică.
Pe 11 iunie 2011, spre surpriza generală, siluetele sovieticilor din basoreliefuri au fost transformate în super-eroi. Vopsiți cu sprayuri colorate, soldații victorioși deveniseră Superman, Captain America, Joker, Ronald McDonald...
Un grup de street artists, care a revendicat acțiunea pe internet, păstrându-și anonimatul, au lăsat pe basorelief inscripția „B Kpak C Bpemeto”, care înseamnă „Să mergi cu timpul tău”. Ei au declarat că vor „să-i provoace pe oameni să gândească într-o manieră nouă”.
În ciuda protestelor Ambasadei Rusiei, o mulțime de sofioți, dar și de turiști străini, s-au îngrămădit să vadă minunea colorată și să se pozeze cu ea. La vremea respectivă, jurnalista bulgară Anita Dimitrova a scris în cotidianul Sega:
„În ultimele douăzeci și patru de ore, m-am dus de trei ori acolo: „pelerinajul” nu se oprește. Cei care veneau nu erau doar adolescenți sau tineri. Erau și oameni de patruzeci, de cincizeci de ani, bulgari de peste tot și turiști străini. Toți aveau un aer încântat, fericit. Înainte, fusese cineva căruia să-i placă acest monument falic și gri, înălțat în plin centrul Sofiei în 1953?”
Efectul vopsirii statuilor Armatei Roșii a fost atât de puternic, încât monumentul a început să se schimbe în funcție de evenimente și de umorile „artiștilor”, în ciuda autorităților care se încăpățânează să le revopsească la loc cu bronz.
În februarie 2912, soldații sovietici au purtat măști ale organizației de hackeri Anonymous, iar în august au purtat cagule a la Pussy Riot. În timpul mișcării de pe Maidanul din Kiev, unul dintre soldați s-a trezit cu hainele vopsite în galben și albastru, idem și steagul lui, după culorile drapelului ucrainean. În fine, după alte câteva luni, tot basorelieful a fost vopsit în roz, pentru a comemora înnăbușirea „Primăverii de la Praga”, la inspirația artistului ceh David Cerny, care, în 1991, vopsise în roz „Tancul lui Stalin”, simbolul „eliberării” Pragăi.
În 2014, soldații sovietici au „cerut”, între altele, retragerea Rusiei din Crimeea și au comemorat masacrul de la Katyn din primăvara lui 1940. În luna septembrie, o politiciană membră a Blocului Reformator (centru-dreapta) a fost surprinsă în flagrant de Poliție în timp ce scria „OCUPANȚI” pe monument.