TELEFONUL care, acum 25 de ani, a pus CAPĂT Războiului Rece

TELEFONUL care, acum 25 de ani, a pus CAPĂT Războiului Rece

Pe 25 decembrie 1991, cu două ore înainte de a-şi anunţa demisia, Mihail Gorbaciov l-a sunat pe George Bush Sr., care petrecea Crăciunul cu familia sa la Camp David.

„Bush: Bună ziua, Mihail!

Gorbaciov: George, bunul meu prieten. Este plăcut să îţi aud din nou vocea.

Bush: Te salut în această zi importantă, această zi istorică.”

Astfel începe una dintre cele mai importante convorbiri telefonice din istorie, redată integral de New York Times.

Uniunea Sovietică este pe cale de destrămare, ucraienii au votat pentru independenţă în cursul unui referendum, iar celelalte republici sovietice se pregătau să facă la fel.

În acest context tulbure, Boris Elţîn apare ca o figură dominantă împotriva lui Gorbaciov.

Bush şi Gorbaciov aveau obiceiul de a vorbi regulat la telefon, din 1987. Cei doi caută să evite ca ruperea URSS să se sfârşească într-o baie de sânge, dar şi să rezolve conflictele regionale care izbucnesc în Orientul Mijlociu.

NY Times notează:

„Căldura şi respectul reciproc dintre cei doi preşedinţi este evident. Sunt mândri de lucrurile pe care le-au reuşit împreună.”

Dar ce îşi spun cei doi?  După ce îi urează pe un ton neobişnuit de călduros Crăciun fericit, lui, soţiei Barbara şi familiei, Gorbaciov îi cere lui Bush să îl sprijine pe Elţîn pentru ca sfârşitul URSS să nu fie unul violent. Liderul rus susţine că intenţionează să rămână activ în politică – „nu am de gând să merg să mă ascund în pădure”.

Gorbaciov îi spune lui Bush că s-a hotărât să facă anunţul demisiei imediat, fără a mai aştepta, după care insistă asupra a ceea ce crede cî este cel mai important:

„Evident, este nevoie ca toate aceste ţări să fie recunoscute. Dar aş vrea să nu uiţi că este important ca procesul de dezintegrare să nu impieteze asuopra viitorului Comunităţii Statelor Independente. Ajutorul dat cooperării între aceste republici este datoria noastră comună. Aş vrea în mod deosebit să insist asupra acestui aspect.”

La rândul său, Bush spune:

„Vom rămâne implicaţi, mai ales în Rusia, ale cărei enorme probleme s-ar putea înrăutăţi în această iarnă. Sunt încântat că nu vrei să te ascunzi în pădure şi vei rămâne implicat politic. Am toată încrederea că aceasta va fi în beneficiul Comunităţii Statelor Independente (...) Apreciez comentariile tale despre arma nucleară. Este o chestiune vitală pentru lumea întreagă. Am luat notă că responsabilităţile constituţionale în această privinţă i-au fost transmise lui Boris Elţîn.”

Apoi Bush i se adresează lui Gorbaciov într-o manieră mult mai personală şi îi face chiar invitaţia de a-l vizita la Camp David, „când vei rezolva problemele”. „Vreau să păstrez neatinse prieteniile care mie şi Barbarei ne sunt foarte dragi.”