Marțipanul, alimentul care îndulcește CRĂCIUNUL. Legenda și MUZEUL care îi este dedicat
- Andrei Vi şan
- 24 decembrie 2016, 11:00
În Ajunul Crăciunului să ne amintim de una din magiile sărbătorilor întâlnită în basmele lui Andersen și Frațiilor Grimm, marțipanul.
Marțipanul are chiar un muzeu deschis în capitala Estoniei Tallinn cu zece ani în urmă.
Muzeul reflectă istoria marțipanului, oferind informații despre întrebunițarea și beneficiile sale, despre felul în care a devenit renumit, despre modul în care a fost realizat și folosit ca medicament în farmaciile din timpul Evului Mediu.
Expoziția prezintă cărți despre acest desert, forme și matrițe, unele vechi de peste o sută de ani, prăjituri, diverse dulciuri și aproximativ două sute de figurine din marțipan. Un artist lucrează pictează marțipanul sub ochii vizitatorilor.
Marțipanul a fost folosit pentru prima dată ca medicament, recomandat împotriva durerilor de cap și de inimă, fiind vândut sub formă de bomboane în farmacia din Tallinn, care funcționează din anul 1422 și este cea mai veche din Europa.
Legenda spune că, în Evul Mediu, în Tallinn, trăia un negustor bogat care la un moment dat, fiind foarte bolnav, i-a cerut farmacistului un medicament care să-l însănatoșească grabnic. Farmacistul era și el răcit și i-a poruncit ucenicului său Mart să realizeze medicamentul. Mart a adăugat însă migdale și miere în compoziție, pentru a-i îmbunătăți gustul. Negustorului i-a placut foarte mult și a ordonat să-l aibă la fiecare masă. „Medicamentul” făcut de Mart a devenit cunoscut și a început să fie transportat peste mări, ajungând la Riga și Königsberg.
Episcopul Henrik a numit acest dulce „marțipan”, după numele ucenicului. Mart a devenit și el celebru, s-a căsătorit cu Matilda, fiica negustorului bogat și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți. Marțipanul este un dulce tradițional consumat de Crăciun, Anul Nou sau Paști.
Marțipanul este un produs din zahăr sau miere, făină de migdale și apă de trandafiri. Migdalele sunt ingredientul principal din marțipan. Ele conțin antioxidanți, vitaminele A, B1, B2, B6 și E, proteine, fibre, magneziu, potasiu, fosfor, calciu și fier. Studiile au demonstrat că un consum regulat de migdale reduce riscul de boli cardiovasculare.