Urmașa judecătorului Turianu educă copiii prin artă

Urmașa judecătorului Turianu educă copiii prin artă

La școala Andreei Turianu cei mici vin să facă dicție și spectacole, dar mai ales să-și întâlnească prietenii

Agitaţie mare la Teatrul Nottara, ca înaintea oricărui spectacol. Sâmbătă, cursanţii Central Art Studio si-au prezentat piesa sfârşitului de semestru, „Crede şi nu cerceta”. 23 de mici actori, între 7 şi 14 ani, au trăit cu emoţii întâlnirea cu scena dar, încurajaţi de aplauze, au dus cu bine la capăt reprezentaţia. „Şcoala noastră se adresează părinţilor care vor să-şi educe copiii prin artă. Avem mai multe cursuri, actorie, pictură, şah, limba germană, iar din ianuarie o să fie şi engleză, franceză și pian. Scopul nostru este să îndrumăm micuții să se exprime liber. Arta lipseşte astăzi, dar prin ea am putea schimba lumea în bine”, spune Andreea Turianu, profesoara de actorie şi, alături de soţul ei, Victor Ilie, fondatoare Central Art Studio.

Corneliu Turianu nu lipsea de la spectacole

Andreea Turianu este fiica cunoscutului judecător Corneliu Turianu. Pierderea suferită luna trecută, când fostul președinte al Tribunalului București s-a stins la vârsta de 76 de ani, după o grea suferinţă, îi aduce lacrimi în ochi. „Tata era foarte mândru de mine și mereu mi-a fost alături. Nu lipsea de la niciun spectacol al meu”, spune ea. Central Art Studio s-a născut în urmă cu trei ani, iar cei mai mulţi cursanți sunt înscrişi la actorie. O dată pe săptămână, copiii petrec aici câteva ore. Învaţă să-şi controleze emoţiile, să-şi perfecţioneze dicţia şi să gândească frumos. Nu toți îşi doresc să devină actori şi nici părinţii nu şi-au propus acest lucru. Vor doar să se dezvolte armonios şi să fie alături de prieteni. „Copiii și-au creat o gaşcă. Le e drag aici pentru că îndrumătorii sunt tineri, iar actoria este un mijloc să refuleze. Gândiţi-vă că mulţi dintre ei nu ies la joacă, iar aici șiau creat un grup cu ţeluri comune. Se susţin unul pe altul, iar când nu se întâmplă acest lucru, intervin eu”, subliniază ea. La sfârșit, cursanții primesc diplome.

„Crede și nu cerceta”

De anul trecut, Andreea Turianu a început să scrie şi textele pentru grupul de teatru. „Mai mult de ciudă, pentru că nu găseam nimic care să corespundă. Sunt texte frumoase de Crăciun, dar fuseseră de prea multe ori puse în scenă. Aşa am aşternut „Crede şi nu cerceta” pe hârtie, iar în curând, cu ajutorul Editurii Universitare, va apărea şi cartea”, povestește actriţa. Când vorbeşte despre piesa scrisă, ochii Andreei se umplu de lacrimi.

Îmi povesteşte că tatăl ei, Corneliu Turianu, s-a bucurat mult când a auzit că lucra la o piesă pentru copii. „Suferinţa grea a tatălui meu a durat o lună şi jumătate. Era perioada în care lucram la „Crede şi nu cerceta”. Mă duceam la el, să văd ce face şi-mi spunea că e bine şi să mă întorc la lucru, să scriu”, adaugă Andreea Turianu

Ne puteți urmări și pe Google News