ISIS recucerește Palmyra. Cum schimbă asta SOARTA războiului?
- Radu Pădure
- 12 decembrie 2016, 14:56
Profitând de bătălia crâncenă de la Alep, ISIS a lansat un atac fulger asupra orașului antic, la nouă luni după ce pierduse controlul în favoarea regimului sirian.
Bomba a căzut duminică la prânz: orașul Palmyra, recucerit după lupte grele de trupele Damascului în luna martie, a fost reocupat pe 11 decembrie de Statul Islamic.
În timpul primei sale ocupații a orașului antic, vechi de peste 2000 de ani, care face parte din Patrimoniul mondial UNESCO, jihadiștii s-au dedat timp de 10 luni la distrugeri inimaginabile ale operelor de artă.
Această oază din centru Siriei, care adăpostește și un oraș modern, Tadmor, de 30.000 de locuitori, era de joi teatrul unei ofensive surpriză a ISIS, care a profitat de faptul că grosul trupelor regimului sunt mobilizate la Alep.
După ce a lansat mai multe atacuri simultane în zona câmpurilor petrolifere și gazeifere de la Mahr și Shaar, teroriștii, care au rămas în pustiul sirian în ciuda pierderilor de teren suferite de un an încoace, au ajuns la porțile Palmyrei vineri seara.
24 de ore mai târziu, ISIS ocupa cea mai mare parte a orașului, în ciuda bombardamentelor intense ale forțelor aeriene ruse, înaintând rapid din cauza lipsei acute de trupe terestre ale Damascului.
Potrivit mărturiilor culese de Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), peste 100 de membri ai forțelor pro-guvernamentale au fost uciși de ISIS în trei zile.
Numeroși civili, care se întorseseră în Palmyra, au fost blocați de lupte.
Raidurile ruse, foarte violente, au continuat toată noaptea de sâmbătă spre duminică. Moscova a anunțat nu mai puțin de 64 de lovituri aeriene. Jihadiștii, care sufereau pierderi grele (peste 300 de morți și 11 tancuri distruse, potrivit Ministerului rus al Apărării) au fost constrânși să se retragă în zori.
Însă a avut loc o nouă răsturnare de situație la jumătatea zilei de duminică, în urma unui nou asalt al trupelor ISIS, repliate.
În ciuda întăririlor primite de trupele regimului, jihadiștii, foarte mobili și capabili de străpungeri rapide, grație vehiculelor lor ușoare și atacurilor sinucigașe, au recâștigat controlul asupra citadelei medievale mameluce de pe colina care domină orașul.
Puțin înainte de ora locală 14, agenția de propagandă ISIS, Amaq, difuza o înregistrare video a orașului, în care revendica ocuparea totală a localității.
Rami Abdel Rahman, directorul OSDO, declara pentru agențiile de presă internaționale:
„În ciuda bombardamentelor ruse, ISIS a reluat controlul duminică asupra întregului oraș Palmyra, după retragerea armatei siriene în sudul localității.”
Guvernatorul provinciei Homs, Talal Al-Barazi, a confirmat către seară pierderea orașului, precizând că armata a reușit să evacueze 80% dintre locuitori. El a adăugat:
„Suntem îngrijorați de soarta celor rămași.”
Potrivit Centrului rus pentru Reconciliere în Siria, această ofensivă a ISIS, la care ar fi participat 4000 de teroriști, a fost lansată din Raqqa, „Califatul” profitând deopotrivă de acalmia raidurilor coaliției internaționale conduse de SUA asupra Mosul, în Irak, și de eforturile militare ale regimului de la Damasc (30.000 de militari) la Alep.
Deși poziția geografică a Palmyrei și importanța sa simbolică în ochii Occidentului fac din orașul antic o pradă valoroasă, nu trebuie uitat că războiul din Siria se află într-un moment crucial.
Recucerirea Estului Alepului de către trupele guvernamentale din mâinile „rebelilor” (conglomerat de disidenți din armata siriană și zeci de facțiuni majoritar islamiste) pare inevitabilă.
Dacă regimul Assad reucerește definitiv al doilea oraș al Siriei, aceasta ar putea „frânge coloana opoziției armate”, declară pentru AFP Yezid Saigh, analist al Centrului Carnegie. Pentru acesta, „ideea că regimul mai poate fi răsturnat pe cale militară este definitiv abandonată”.
Regimul sirian, bazându-se în continuare pe sprijin aerian rus, ar putea să se concentreze în continuare pe celălalt inamic al său din interior, ISIS.
Pentru geografa franceză Fabrice Blanche, specialistă în Siria, viitoarea prioritate ar trebui să fie localitatea Al-Bab, fortăreața ISIS aflată la nord-est de Alep.
Aceasta a explicat tot pentru AFP:
„Nici nu s epune problema să lase orașul în mâinile turcilor, căci este prea apropiat de Alep și aceasta ar deschide calea rebelilor spre Raqqa.”
Or, armata turcă și aliații ei din Siria, lansați într-o cursă contracronometru pentru a împiedica înaintarea milițiilor kurde în nord (Operațiunea „Scutul Eufratului”) au reușit să pătrundă sâmbătă în Al-Bab, după lupte violente cu ISIS.
300 de membri ai forțelor speciale („beretele albastre”) au fost mobilizați la sfârșitul săptămânii pentru a da lovitura de grație jihadiștilor, potrivit presei turce.
Trupele ISIS, însă, par să opună o rezistență sălbatică: ofensiva turcă, foarte rapidă până acum, pare să se fi împotmolit și nu număr tot mai mare de militari turci sunt uciși și răniți.