Călin Popescu Tăriceanu în război cu MApN. Președintele Senatului spune NU contractului de achiziție, de la olandezi, a patru corvete în valoare de 1,6 miliarde de euro
- Feri Predescu
- 6 decembrie 2016, 19:27
Cele patru corvete a căror achiziționare, conform angajamentelor NATO, și construire în șantierul olandez Damen de la Galați a fost aprobată de guvern, la inițiativa MApN, printr-o ordonanță de urgență, pot fi construite în șantierele românești, potrivit președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El refuză să semneze contractul de achiziție, în valoare de 1,6 miliarde de euro, spunând că nu acceptă “ șmecheria” MApN care ar fi pasat responsibilitatea pe umerii senatorilor.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat astăzi, la Constanța,pentru EVZ, că după ce “șmecherii de la MApN” au trimis la Senat, spre avizare, ordonanța de achiziție a navelor militare, au început să-i parvină informații chiar din Olanda. El ar purta corespondență și cu Camera Inferioară a parlamentului olandez. “Am primit, astăzi, din Olanda, informații despre costul unor nave identice cu astea ale noastre, intr-un contract făcut cu Indonezia. Este la jumătate. Eu vreau ca aceste nave să fie construite în România pentru că există capacitate de a le produce în România, cap, coadă”, a spus președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
În ședința Biroului Permanent al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu și senatorii PSD au refuzat să ia vreo hotărâre, deși în Ordonanța de urgență a Guvernului se prevede ca în termen de 15 zile de la sesizarea Camerelor Comisiile de apărare, în formă reunită, să delibereze. “Eu, în loc să dau banii ăștia la olandezi, 1,6 miliarde de euro, fac navele în România. Olandezii vor să le facă la șantierul de la Galați unde ei îmi plătesc 20% din valoarea construcției și ei încasează 80% din bani. Mai bine cumpăr, din altă parte, licența de fabricație și le fac în România”, argumentează Călin Popescu Tăriceanu. Iar pentru motorizarea corvetelor, echipamentele de comandă și armamentul de la bord, se pot face, separat, achiziții.
Respingându-i astfel pe „ăștia de la MApN care vor să ne pună pe noi să ne luăm responsabilitatea pentru un astfel de contract”, președintele Senatului explică refuzul. “Pentru că putem să facem corvetele în România, și nu să se ducă profitul în Olanda. Sau, dacă facem un contract cu olandezii, atunci vreau să fie un contract win-win. Adică câștigăm amândoi. Nu, noi cu munca și voi cu profitul. Iar punctul 3, cel mai important, politic, un guvern care este ilegitim și este cu două săptămâni înainte de alegeri nu angajează un astfel de contract. Și Parlamentul care este și el la sfârșit de mandat nu mai are legitimitatea să dea o astfel de aprobare. Nu mai vorbim de dubiile în legătură cu prețul și cu modul în care se realizează contractul”, a încheiat Călin Popescu Tăriceanu.