Câţi români s-au ÎNSCRIS ca OBSERVATORI INDEPENDENŢI la alegeri
- Iasmina Ardelean
- 5 decembrie 2016, 19:58
În ultimii ani, voluntariatul a luat amploare şi în România. Pe 5 decembrie se sărbătoreşte, în toată lumea, Ziua Voluntarilor. Numărul românilor care s-au înscris ca observatori independenţi la alegeri este surprinzător.
Un exemplu de voluntariat civic adaptat anului electoral în România este FiecareVot.ro – o platformă online unde peste 2100 de români din țară și din străinătate s-au înscris ca observatori independenți pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Acest număr reprezintă o premieră absolută pentru România, în contextul în care, la alegerile anterioare, numărul observatorilor înscriși era în medie de câteva sute pentru fiecare scrutin.
Cei înscriși vor observa procesul de votare într-una dintre cele 18600 de secții, asigurându-se că legislația în vigoare este respectată de la preluarea ștampilelor de vot de către comisia electorală și până la închiderea urnelor și numărătoarea voturilor.
Această platformă este realizată tot de voluntari – tineri din IT, comunicare, digital și ONG, care după alegerile locale din iunie au format un grup pe un site de socializare și au decis să lucreze împreună pentru schimbarea în bine a României sub numele Geeks for Democracy.
Monitorizarea procesului electoral
Pentru că la fiecare scrutin de până acum au fost suspiciuni de fraudă electorală, iar la alegerile locale au existat observatori independenți în mai puțin de 10% dintre secțiile de votare, tinerii voluntari au decis ca primul lor proiect să se asigure că FiecareVot contează! prin monitorizarea procesului electoral.
”E momentul în care se stabilește cine și cum va administra un buget de peste 200 miliarde euro în următorii 4 ani, cine numește și ocupă funcțiile publice plătite de noi toți, prin taxe și impozite și, cel mai important, cine și cum ne reprezintă în structura cea mai importantă a democrației – Parlamentul. Dacă politicienii se mobilizează, de ce să nu o facem și noi, cetățenii? Putem să ne implicăm sau doar să ne lamentăm când ieșim cu prietenii sau pe social media. Noi am ales să ne implicăm”, spune Cătălin Teniță, voluntar, unul dintre inițiatorii proiectului.
Criterii de selecţie
Selecția, acreditarea și instruirea observatorilor se face cu ajutorul partenerilor FiecareVot, organizații non-guvernamentale cu experiență în procesul electoral și susținerea inițiativelor civice, în general: Centrul pentru Resurse Civice, Centrul pentru Studiul Democrației, ExpertForum, Funky Citizens CENTRAS, Code for Romania, Inițiativa România, Observatorul Electoral și Asociația TechSoup România.
Observarea alegerilor vizează doar integritatea procesului electoral, în niciun caz susţinerea unui partid sau a unui candidat. Observatorii trebuie să fie fără excepție imparțiali, să nu facă parte din partide politice și să nu se implice în campania electorală.
Observatorii independenți sunt fie staţionari – monitorizează alegerile într-o singură secţie de votare, fie mobili, care vizitează 8-10 secţii de votare, în echipe de câte două persoane. Toți observatorii independenți încep activitatea din ziua alegerilor la 06:30 dimineața, odată cu deschiderea secțiilor de votare și se încheie după ora 21:00, odată cu terminarea numărării voturilor.