Le-au învățat pe femei cum să ASCUNDĂ vânătăile în spatele FARDURILOR și au provocat proteste masive
- Simona Stupar
- 28 noiembrie 2016, 10:49
Televiziunea publică din Maroc își cere scuze pentru că le-a învățat pe femei cum să ascundă urmele violenței domestice în spatele machiajului
Un canal al televiziunii publice și-a cerut scuze după ce a difuzat, într-un emisiune, un tutorial în care le învăța pe femei „secrete” ale „acoperirii urmelor violenței”.
Stupida emisiune, Sabahiyat , difuzată pe canalul 2M, miercuri, îl arăta pe make-up artistul Lilia Mouline demonstrând cum se pot ascunde, cu talent, vânătăile de pe față, lăsate de bătăile primite acasă, de femeile care vor să arate mai bine, scrie The Telegraph.
Modelului i s-au aplicat farduri pentru a mima o vânătaie, pe care apoi au „camuflat-o” cu fond de ten și pudră.
„Aveți grijă să puneți pudră, ca să prindă mai bine machiajul, astfel încât să nu se vadă vânătaia”, a spus gazda emisiunii, la final, înainte de a recomanda cele mai bune produse de frumusețe pentru a acoperi urmele lăsate de loviturile primite.
Programul, difuzat cu două zile înainte de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenșei împotriva Femeilor, a provocat furie în toată țară, iar o petiție cerea Înaltei Autorități pentru Comunicațiile Audiovizuale (HACA) să ia măsuri împotriva canalului 2M.
„Nu ascundeți urmele violenței domestice cu fard, condamnați agresorul!”, scria petiția semnată de sute de persoane.
„Nicio femeie nu ar trebui să treacă vreodată prin chinurile abuzurilor domestice, darmite să se gândească cum să acopere mai bine aceste urme. Să vă fie rușine, 2M!”, a spus unul dintre semnatarii petiției.
Canalul de telviziune a șters între timp acel viodeclip de pe siteul său și și-a cerut scuze pentru „eroarea de judecată în ceea ce privește sensibilitatea și gravitatea unui astfel de subiect, cum este violența împotriva femeilor”, arăta o declarație dată publicității după două zile.
2M a promis că va lua măsurile necesare fașă de persoanele responsabile de această greșeală și va întări controlul și supervziarea materialelor pe acest subiect, pentru că este un post tv angajat de 27 de ani în „apărarea drepturilor femeilor”:
Marocul nu are o lege împotriva violenței domestice contra femeilor, iar aceste agresiuni sunt larg răspândite, spune Human Rights Watch. Organizația a intevievat 20 de femei și fete care au supraviețuit violenței domestice și care au spus că soții, partenerii și alți membri ai familiei lor le-au lovit, pleznit, îmbrâncit, ars, înjunghiat și violat.
Guvernul marocan a redactat un proiect de lege privind violența împotriva femeilor, dar acesta zace pe masa guvernului din 2013, conform HRW. „Deși are elemente bune, legea nu are o feiniție clară și femră a violenței domestice și nu consideră o infrațcțiune violul comis de soț”.