Cum l-au dat GEOANĂ și ILIESCU în vileag pe DÂNCU că MANIPULEAZĂ sondajele
- Roland Căt ălin Pena
- 28 noiembrie 2016, 06:33
În perioada 2002-2003, când PD și PNL erau la opt-nouă la sută în sondaje, acestea nu reflectau realitatea, recunoștea Mircea Geoană în noiembrie 2006.
"Și noi am manipulat sondaje și am menținut PNL și PD la opt-nouă la sută! De ce? Păi, e greu să crești în sondaje când apar în ziare cazuri importante de corupție și pe televizor colegi care își fac reclamă atacând partidul și alți colegi", era sincer liderul social-democrat de atunci. El a făcut afirmația cu ocazia Conferinței organizației PSD Prahova, blamând de fapt fosta conducere a partidului.
Geoană a mai spus că "există în experiența politică o perioadă în care partidele din opoziție nu pot să-și facă cunoscut mesajul pentru că, pe de o parte, au probleme după pierderea puterii, iar pe de altă parte publicul dă un bonus de încredere noii puteri".
"În perioada 2002-2003, când PD și PNL erau la opt-nouă la suta în sondaje, acestea nu reflectau realitatea", a mai precizat Mircea Geoană.
La insistențele presei, presedintele PSD a precizat că "exista întotdeauna o anumită tendință de a folosi sondajele pentru manipularea opiniei publice".
În acel moment, declarația nu a stârnit nici o reacție în rândul celor prezenți, deși la prezidiu se aflau importanți lideri ai partidului ca Ion Iliescu și Miron Mitrea.
Secretarul general PSD Miron Mitrea a refuzat să comenteze declarația lui Mircea Geoană: "Am auzit foarte des problema sondajelor de opinie. Sincer, eu nu înțeleg nimic din ele. Mă uit cum variază în funcție de fiecare casă de sondaj".
Mitrea nu a ratat însă ocazia să-i tragă o smetie lui Adrian Năstase: "N-aș vrea să retrăiesc momentul când mă chema președintele de atunci și îmi spunea să nu candidez pentru o funcție că trebuie să candideze altcineva și când ne trezeam că unul Gușă a ajuns secretar general al partidului fără măcar să fie membru de partid".
Ion Iliescu a admis că este posibil ca Mircea Geoană să aibă dreptate: "Acum manipulare sau nemanipulare, nu, dar îmi amintesc și eu în doua rânduri când Metromedia Transilvania a lui Dâncu, nu știu dacă cu gânduri ascunse, dădea niște sondaje încurajatoare, la un moment dat spunea că va câștiga PSD-ul cu 60%".
Vasile Dâncu califica afirmația lui Geoană drept "o gafă", "o scăpare de limbaj" care nu acoperă "în nici un fel realitatea".
Dâncu susținea că, în perioada guvernării PSD de până în 2005, institutele care realizau, de regula, sondaje de opinie, erau IMAS și CURS, in timp ce Metro Media Transilvania făcea mai mult studii de piață: "Tocmai datorită fostei legături cu mine, cei de la Metro Media, în general, nu au publicat sondaje de opinie".
Invitat să comenteze faptul că Miron Mitrea și Ion Iliescu, aflați in sala, nu au contrazis teoria lui Geoană referitoare la manipularea procentelor, Dâncu a afirmat: "Președintele partidului nu este contrazis decât atunci când cineva este atacat direct, dar altfel nu aveau cum să reacționeze din sală, după părerea mea. Dar cred că a fost o greșeala a prețedintelui. Nu cred că are argumente să susțină această afirmație".
Mircea Kivu, director IMAS în perioada în care PSD avea guvernul Năstase, a recunoscut PSD a manipulat "într-un fel" sondajele de opinie. "Eu am făcut publică această istorie și în trecut. Îmi amintesc că am făcut câteva sondaje de opinie pentru PSD în timpul campaniei pentru alegerile locale când principalii candidați la Primăria Capitalei erau Traian Băsescu și Mircea Geoana", declara Kivu. El și-a amintit că din cele trei sau patru sondaje de opinie realizate doar unul a fost făcut public. "Primul a fost realizat înainte de campania electorală, când cei doi concurenți erau la egalitate. Următoarele au arătat o creștere a lui Traian Băsescu și o scădere a lui Mircea Geoană. Era destul de evidentă această diferențiere", spunea fostul director al IMAS. El a povestit că PSD a dat publicității în perioada respectivă doar primul sondaj, cel al egalității dintre Băsescu și Geoană. "Restul nu au mai fost oferite opiniei publice", a conchis Kivu.
Nominalizarea lui Mircea Geoană drept candidatul PSD la Primăria Capitalei contra lui Traian Băsescu a avut la bază tocmai sondajele de opinie care-l plasau pe ministrul de extrene de atunci pe primul loc la capitolul încredere.
În Delegația Permanentă a PSD din mai 2004, când s-a decis înlocuirea lui Bogdan Niculescu Duvăz cu Geoană, s-a mizat pe datele institutelor de sondare a opiniei publice. Acestea îl prezentau pe vicepreședintele social-democrat cu mari șanse să ajunga primar al Capitalei. Alegerile din 2004 au arătat o alta realitate: Traian Băsescu l-a spulberat din primul tur pe Mircea Geoana. Primul a obtinut 54% iar ultimul 29%.
În perioada 2002-2003 la care a făcut referire Mircea Geoana, PSD stătea foarte bine în sondajele de opinie, iar liberalii și democratii ar fi obținut un scor slab. PSD ar fi câștigat detașat alegerile în iulie 2002, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IMAS. PSD ar fi obținut 55% din voturile electoratului, în timp ce PD 12%, iar PNL 5%. În sondajul IMAS, peremiștii lui C.V. Tudor ar fi obținut 17%, iar UDMR 5%.
În decembrie 2002, PSD creștea semnificativ în sondaje, deși noua Alianță PNL-PD începea să prindă contur. IMAS a spus atunci că principalul partid de guvernământ ar fi înregistrat, la parlamentare, 58,8% din opțiunile electoratului, în timp ce PD ar fi obținut 11,2% iar PNL - 8,4%.
Fostul șef al IMAS, Alin Teodorescu, a susținut atunci că liderul PSD, Mircea Geoană, a fost informat greșit când a spus ca social-democrații au manipulat sondajele de opinie în perioada în care s-au aflat la putere.