Acuzaţii grave la adresa unui specialist român. Misiunea spaţială a italienilor de a ajunge pe Marte a EŞUAT. Sonda s-a prăbuşit şi s-a făcut bucăţi
- Mihai Oprea
- 24 noiembrie 2016, 17:05
Landerul Schiaparelli, mândria națională a italienilor, care ar fi dovedit cât de avansată este țara în domeniul spațial, s-a prăbușit pe Marte și s-a făcut bucăți, în 19 octombrie. A cui e vina? Italienii dau vina pe un român, Dumitru Popescu, teolog și aspirant inginer! Acesta ar fi trebuit să facă un test, dar spune că nu l-a făcut pentru a nu provoca un război între NATO și Rusia!
Misiunea ExoMars a eșuat așadar, o misiune organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA), în care Italia este principalul finanțator (370 milioane de euro din totalul de 1,2 miliarde). Sonda Schiaparelli, numită așa în onoarea lui Giovanni Schiaparelli, astronomul italian faimos pentru studierea planetei Marte, a fost lansată cu o rachetă de la cosmodromul Baikonur în 14 martie 2016. A fost realizate în Italia, în laboratoarele din Torino ale firmei Thales Alenia Space.
În 19 octombrie sonda a căzut și a fost distrusă. Motoarele care ar fi trebuit să îi frâneze căderea au funcționat doar trei secunde, apoi computerul de bord le-a stins.Sonda a căzut cu o viteză prea mare.
După eșuarea sondei Schiaparelli a plouat cu polemici în care toți se acuză reciproc de eșuarea unei misiuni atât de importante, cum era această misiune spațială.
Un rol cheie în eșec i se atribuie unui anume Dumitru Popescu, român, patronul unei firme care nu a făcut testele necesare pentru sonda Schiaparelli.
La Repubblica titrează caustic: «Popescu, teologul căruia ESA i-a încredințat sonda Schiaparelli». Este patronul Arca Space Corporation, societatea care ar fi trebuit să facă testul decisiv asupra sondei. Il Giornale titrează la fel de sugestiv: Testul pentru sonda Schiaparelli «încredințat unei firme românești», unde românesc devine un atribut peiorativ.
Cine este în spatele eșuării misiunii europene pe Marte? Agenția Spațială Italiană acuză ESA că a încredințat testele decisive, cele care ar fi trebuit să simuleze intrarea în atmosferă a sondei Schiaparelli, unei organizații ”nedotată cu cumpetență specifică suficientă”. Este vorba de firma românească Arca Space Corporation condusă de un teolog și aspirant la profesia de inginer aero-spațial (studii întrerupte după primii trei ani la Politehnica din București), Dumitru Popescu, scrie Repubblica.
Agenția Spațială Europeană i-a dat lui Popescu un cec de 1.100.000 de dolari, însă dauna riscă să fie mult mai mare dacă, după cum susține ASI, neefectuarea acelei probe a cauzat eșuarea amartizării, potrivit gazetaromaneasca