Putin s-a supărat din nou pe SUA şi se pregăteşte de război. Un raport al Stradfor dezvăluie ce rol va juca România într-o nouă coaliţie antiRusia

Putin s-a supărat din nou pe SUA şi se pregăteşte de război. Un raport al Stradfor dezvăluie ce rol va juca România într-o nouă coaliţie antiRusia

Rusia anunţă că va desfăşura mai multe lansatoare de rachete din cadrul sistemului Iskander în regiunea Kaliningrad, enclavă aflată între două ţări membre al NATO. Porivit mai multor oficiali ruşi, noua mutare a Moscovei va fi una permanentă, şi nu un exerciţiu militar de rutină, ca răspuns la asigurările Washingtonului cu privire la întărirea apărării în Europa. De altfel, noile mişcări geostrategice din prezent fuseseră cumva anticipate de Raportul "Decade Forecast 2015-2025" al agenţiei americane Stratfor.

Publicat la sfârşitul lui 2015,  “Decade Forecast 2015-2025" vorbea de o coaliţie împotriva Rusiei condusă de Polonia şi în care România ar urma să joace un rol important.

"În centrul creşterii economice şi a influenţei politice se va afla Polonia", se arată în raport, care precizează că populaţia acestui stat nu va scădea la fel de mult ca polulaţia altor ţări europene mai dezvoltate. "Faptul că este cel mai mare şi mai puternic stat la vest de Rusia o va propulsa, de asemenea, într-o poziţie de leadership regional care i-ar putea aduce Poloniei mult prestigiu economic şi politic.

Raportul "Decade Forecast 2015-2025" spune că viitorul politic al României este strâns legat de cel al Poloniei şi de interesul SUA în această zonă. Analiza menţionează că atât Polonia, cât şi România vor beneficia de pe urma unui parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii.

Strafor scrie că este în beneficiul Washingtonului ca partenerii săi strategici să devină cât mai puternici posibil din punct de vedere economic, pentru a-şi stabiliza societatea şi a face posibilă construirea unei forţe militare.

"Ne aşteptăm ca Polonia să fie liderul unei coaliţii antiruseşti în care va avea de jucat un rol important şi România, în prima jumătate a următorului deceniu. În a doua jumătate a deceniului, această alianţă va avea un rol de jucat în redefinirea graniţelor Rusiei şi în revendicarea unor teritorii pierdute prin măsuri formale şi informale. Pe măsură ce puterea Moscovei va scădea, această alianţă va deveni o putere dominantă nu numai în zona Belarusiei şi Ucrainei, dar şi în estul continentului. Lucrul acesta va creşte influenţa politică şi economică a Poloniei şi a aliaţilor ei. Polonia va beneficia din acest parteneriat strategic cu SUA. Atunci când o putere mondială intră într-o relaţie strategică cu un stat-partener, este în interesul acelei puteri mondiale să transforme economia acelei ţări pentru a deveni cât mai puternică şi mai stabilă atât social cât şi militar. Polonia se va afla în această poziţie în raport cu SUA, la fel şi România. Washingtonul şi-a arătat interesul în această zonă", se arată în raport.

Analiza Stratfor merge mai departe şi vorbeşte despre o Europă care se divide.

"Vom avea Europa Occidentală, Europa de Est, Scandinavia şi Insulele Britanice, care vor fi în continuare vecini, însă nu vor mai fi atât de interconectaţi ca înainte. Uniunea Europeană ar putea supravieţui într-o formă sau alta, însă economia, politica şi relaţiile militare vor fi guvernate de relaţii bilaterale sau multilaterale pe termen scurt, fără să se urmărească legături mai rezistente. Unele ţări vor păstra statutul de ţară membră, însă într-o Uniunea Europeană foarte diferită, care nu va mai defini Europa în sine", precizează specialiştii, citaţi de miscareaderezistenta.ro.