Identifică persoanele dependente de alcool

Identifică persoanele dependente de alcool

România se află pe locul al cincelea in lume, în topul consumului de alcool, primele locuri fiind ocupate de țări din zona Rusiei. În țara noastră se acceptă foarte greu că cineva este dependent de alcool și din acest motiv se apelează greu la tratament de specialitate.

Care este cantitatea de alcool care nu generează dependență?

Pentru menținerea unui consum responsabil și nepericulos pentru sănătate, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu fie depășite 2 unități de alcool pe zi sau 5 unități la o ocazie, și maximum 14 unități de alcool pe săptămână – în cazul bărbaților, și 1 unitate de alcool pe zi sau 4 unități la o ocazie, și maximum 7 unități de alcool pe săptămână, în cazul femeilor și bărbaților cu vârste peste 60 ani. De asemenea, este recomandată în același timp cel puțin o zi pe săptămână fără consum de alcool.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

1 unitate de alcool se regăsește într-un pahar de 125 ml cu vin

 

Printr-o unitate de alcool se înțelege cantitatea de băutură care conține nu mai mult de 10g de alcool pur, și anume regăsită într-un pahar de vin de 125 ml sau în 330 ml de bere sau într-un shot de tărie de 30 ml. Pentru un consum responsabil un bărbat nu trebuie să depășească două pahare de vin pe zi sau cinci pahare de vin la o ocazie.

 

Consum de alcool abuziv

 

Atunci când se depășește acest nivel de consum responsabil, se intră într-o zonă de risc, în sensul că persoana care consumă ar putea pierde controlul asupra consumului. În aceste situații, vorbim de consumul de alcool abuziv, care ajunge să cauzeze probleme în familie și la muncă, afectarea sănătății, sau chiar riscul unor fapte penale, săvârșite în stare de ebrietate (condusul mașinii sub influența alcoolului, fapte violente, accidentări la locul de muncă etc.).

 

Dependența de alcool reprezintă ultima treaptă a problemelor privind controlul consumul de alcool. Persoana cu dependență de alcool nu mai este capabilă să controleze cantitatea și frecvența consumului, îi este alterată libertatea de a alege și de a lua decizii pentru sine. Totodată, pe langă dependența etanolică caracterizată prin consumul zilnic sau aproape zilnic de alcool într-o cantitate crescută, există ”dependența în salturi” , concretizată prin perioade de abstinență urmate de perioade de consum de alcool intens, excesiv. De multe ori, conștientizarea faptului că au o problemă legată de alcool este mai grea în cazul consumatorilor de tip binge. Aceștia pot crede și susține că a fi alcoolic înseamnă să fii în fiecare zi beat, în șanț sau la cârciumă, sau a bea dimineața ca să nu mai tremuri, iar ei nu au o problemă cu alcoolul pentru că ei nu beau în felul acesta.