JOACA DE-A TAXA TV riscă să blocheze TVR și Radio România! Ce pierd românii dacă rămân fără posturile publice
- Anca Simionescu
- 8 noiembrie 2016, 18:35
Pare greu de crezut, dar dacă nu se iau măsuri, de la 1 ianuarie TVR și Radio România își vor opri emisia. Prin renunțarea la taxa radio-TV, românii salvează 6,5 lei, dar vor avea parte de emisiuni după bugetul de criză
Avanpremieră la întâlnirea anunțată pentru mâine de preşedintele Klaus Iohannis, care și-a dorit o dezbatere publică cu societatea civilă şi jurnaliştii privind eliminarea taxei radio-tv, aşa cum se prevede în legea propusă de Liviu Dragnea, Radio România şi Televiziunea Română au organizat, luni seara, în studiourile TVR, o dezbatere comună legată de implicaţiile pe care le-ar avea decizia Parlamentului, dacă legea ar fi promulgată de preşedinte.
Alături de șefii celor două servicii publice de media, Irina Radu şi Ovidiu Miculescu, la dezbatere au luat parte ziarişti, formatori de opinie, jurişti, economişti, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului academic, dar și persoane din conducerea a două mari sindicate, Meridian și Cartel Alfa. Aproape fără excepție, opiniile au scos în evidenţă importanţa radioului şi televiziunii publice în actualul context mediatic românesc şi european iar invitaţii au atras atenţia asupra pericolului reprezentat de posibilitatea ca Radio România şi TVR să nu mai fie finanţate prin contribuţia directă a românilor. Românii vor păstra în buzunar 6,5 lei (adică 4 lei abonamentul TVR și 2,5 lei abonamentul radio), dar riscă să aibă parte de o mai mare politizare.
„Este o răzbunare politică”, a spus academicianul Răzvan Theodorescu, fost președinte al TVR, despre legea lui Dragnea. Mai pragmatic, Radu F. Alexandru a vorbit despre inițiativa legislativă ca fiind o „pomană electorală”. „Nu se mai dau găleți, ci scutiri de taxe... la pachet”, a spus politicianul.
Pericol de colaps
Desființarea taxei tv încalcă principiile constituţionale, spune profesorul Iancu Gheorghe. Este vorba de principiul autonomiei, dar și despre dreptul la liberă informare, iar sindicatele spun că a fost încălcată legea 62, deoarece nu au fost consultate înainte de eliminare. Academicianul Sabina Ispas a făcut și un minisondaj din care rezultă că intelectualii își doresc ca taxa să fie păstrată, în timp ce persoanele cu venituri mici și mijlocii o vor eliminată.
Abonamentul Radio TV reprezintă în jur de 74% din bugetele celor două instituții media, iar lipsa unui cadru legislativ va duce ca la data de 1 ianuarie atât televiziunea publică, cât și radioul să intre în blocaj. Această situație apare și în cazul radioului, chiar dacă acesta are o rezervă financiară serioasă. Pârghiile legale nu îi permit să să îi și folosească.
Șefii celor două instituții spun și că deja întâmpină în ceea ce privește banii veniți de la stat pentru relee. TVR și SRR cheltuiesc, împreună, peste 250 de milioane de euro pe an, dar 80 de milioane de euro din această sumă doar tranzitează conturile celor două instituții. Societatea care primește anual acești bani se numește Radiocom, Societatea Națională de Radiocomunicații.
Discuția a mers și mai departe. Chiar dacă preşedintele Klaus Iohannis nu va promulga legea și taxa radio-tv va fi retrasă din pachetul celor 102 legi votate, rămâne problema reorganizării TVR și adaptarea instituției la viața reală, pentru a deveni rentabilă.
Consiliul Europei trage semnalul de alarmă Preşedintele Klaus Iohannis a spus că în ultimele zile a primit numeroase cereri de a nu promulga legea privind eliminarea a 102 taxe, deoarece prin eliminarea taxei radio-tv atât televiziunea publică, cât şi radioul public, ar ajunge ''prea uşor să fie dirijate politic''. Aceeași îngrijoarare vine și dinspre Europa. O alertă postată pe Platforma pentru promovarea protecţiei jurnalismului de pe site-ul Consiliului Europei l-a determinat pe ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, să trimită Senatului o srisoare prin care să-I solicite un punct de vedere cu privire la eliminarea taxei radio-tv, cuprinsă în cele peste 102 de tarife și taxe eliminate printr-o lege votată de deputați pe 25 octombrie.
O sinteză a poziţiilor exprimate în cadrul dezbaterii de luni seara a fost difuzată astăzi, 8 noiembrie, de la ora 13.20, pe Radio România Actualităţi, Radio Antena Satelor şi de toate posturile regionale din portofoliul Radio România şi sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 23.00, la TVR.