IMIGRANȚII furioși s-au revoltat și au dat foc unei tabere din GRECIA

IMIGRANȚII furioși s-au revoltat și au dat foc unei tabere din GRECIA

Sute de imigranți au fost implicați într-o revoltă, azi, la Centrul de primire a refugiaților din Moria, pe insula Lesbos, unde protestatarii au vandalizat și incendiat containerele în care se află birourile, pentru a-și exprima frustrarea față de „detenția” lor prelungită.

Potrivit informațiilor locale, citate de publicația Kathimerini, majoritatea protestatarilor sunt imigranți din Pakistan. Cei mai mulți dintre ei se află în centrul respectiv de mai multe luni, așteptând un răspuns la solicitările de azil  - dacă sunt aprobate sau dacă urmează să fie deportați.

Informații locale arată că angajații au părăsit de urgență centrul pentru azilanți, după ce protestatarii au incendiat zona. Pompierii au sosit la fața locului, pentru a stinge rapid incendiile, iar jandarmii au fost chemați pentru a calma spiritele.

Tabăra de la Moria, scena protestelor

Conform Reuters, citată de Agerpres, ar fi vorba despre sediul Biroului European de Sprijin pentru Azil (EASO) de pe insula Lesbos.

Imigranții, proveniţi din Pakistan şi Bangladesh, au aruncat cu pietre şi au dat foc la pături, în birouri de tip container ale EASO, în interiorul taberei de migranţi de la Moria, provocând pagube la trei dintre ele, a afirmat un purtător de cuvânt al poliţiei elene din Lesbos.

Purtătorul de cuvânt al EASO, Jean-Pierre Schembri, a afirmat că unii dintre protestatari au aruncat cu recipiente cu benzină în timp ce aveau loc interviuri cu solicitanţi de azil. Personalul EASO a fost evacuat din tabără.

„Ei (migranţii) au dat foc la birourile noastre în această dimineaţă. Procesarea cererilor de azil nu va fi reluată pentru moment. Trebuie să evaluăm problemele de securitate şi, în opinia noastră, avem nevoie de o mai mare prezenţă a poliţiei elene la faţa locului'', a declarat Schembri.

Peste 15.000 de solicitanţi de azil trăiesc în tabere supraaglomerate în insulele greceşti aflate în apropiere de Turcia, fiind blocaţi din cauza unui acord al UE cu Ankara privind închiderea principalei rute de migraţie către continent, unde anul trecut au reuşit să ajungă un milion de refugiaţi şi migranţi. Solicitanţii de azil trebuie să aştepte săptămâni sau chiar luni de zile pentru procesarea cererilor lor de azil.

Numai în Lesbos se află aproape 6.000 de solicitanţi de azil, aproape dublul faţă de cât pot primi cele două tabere din insulă. Violenţele şi protestele faţă de condiţiile existente acolo sunt frecvente.

Obama va vizita Atena

Pe de altă parte, criza refugiaților, comportamentul Turciei și rolul Greciei în regiune, precum și negocierile din Cipru vor fi subiecte de pe agenda discuțiilor în timpul vizitei pe care o va face președintele Barack Obama, la Atena, în 14 noiembrie, la o săptămână după alegerile americane.

După vizita premierului grec Alexis Tsipras la Washington, relațiile eleno-americane sunt descrise de presa elenă ca fiind „extrem de apropiate”.

După Atena, Obama va merge și la Berlin, pentru a discuta cu cancelarul german Angela Merkel.