Preoții militari în Primului Război Mondial și jertfele lor

Preoții militari în Primului Război Mondial și jertfele lor

Preoții militari, care au participat la Primul Război Mondial, sunt omagiați la Chișinău, printr-o expoziție care vorbește despre jertfa lor pe câmpul de luptă.

Preoții militari au fost alături de soldați, și în luptă, și în momentele, rare, în care aveau timp să-și amintească de acasă. Preoții militari le-au fost călăuză și părinți soldaților care priveau moartea în ochi.

Vernisajul expoziției „Preoții militari în Primul Război Mondial” are loc miercuri, 12 octombrie 2016, la ora 15.00, la Galeria La Rond, situată în preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.

   Evenimentul este integrat în programul de diplomație culturală „România - 100” conceput și aprobat de Guvernul României, care are drept scop prezentarea valorilor culturale-istorice românești în spațiul Republicii Moldova  și pentru a marca 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Expoziția, formată din 22 de bannere, cuprinde o serie de documente, mărturii și fotografii inedite, extrase din arhivele existente în Arhivele Militare Române, fondul Inspectoratul Clerului Militar și în colecția Muzeului Militar Național, referitoare la activitatea duhovnicilor militari în perioada Marelui Război, în tot spațiul românesc, inclusiv în Basarabia.

Iconomul George Cretu, preot militar din „Grupul General Rășcanu” raportează despre faptul că inițiativa sa de a înființa Școala de adulți în Târgul Calarași din Basarabia s-a bucurat de un deosebit succes. „Școala de adulți - consemna el în raport - funcționează regulat de la 1 aprilie, în două săli cu peste 100 auditori: domni, doamne, militari etc. sub conducerea mea, iar cei între 14 si 18 ani sub conducerea domnului căpitan Lefter. După două sedințe numărul auditoriului tinde să se dubleze, întrucât azi mă văd pus în plăcuta situație de a mai deschide un alt curs pentru o nouă serie de auditori formată din funcționari de la poștă, gară, prefectură, primărie, spital etc.” (Arhivele Militare Române, fond Inspectoratul Clerului Militar, dosar 23, f.16)

Prin amabilitatea Institutului Cultural Român de la Chișinău, vă prezentăm două  momente – unul durero, unul înălțător, din această expoziție.

 „Comandamentul diviziei a 2-a, Ordin de zi nr. 214. În ziua de 1 ianuarie 1918 după o scurtă suferință, preotul Ionescu Ștefan Cazacu a încetat din viață, trecând în lumea eroilor alături de cei din județul Olt pe care i-a uns cu mir în pruncia lor, în calitate de preot, în același județ cu ei, pentru ca apoi să îi și păstorească pe timpul războiului. În noaptea de 18/19 noiembrie 1917, pe când o parte din copiii regimentului său se azvârliseră asupra neamțului, care de frică înnebunește pământul cu artileria sa, preotul Ionescu Ștefan, ce se găsea în satul Mănăstioara, a fost lovit de o schijă, care i-a produs pierderea. Moartea sa m-a îndurerat adânc și adânc trebuie să-i rămână memoria în sufletele tuturor din Regimentul Olt Nr. 3. Aduceți-vă aminte de el cu toată evlavia, iar când vă închinați, rugați-vă lui Dumnezeu pentru el.  Dat la Postul de Comandă al diviziei a 2-a, azi la 27 februarie 1918. Comandantul diviziei a 2-a, General I. Vlădescu”.    

Rolul preotului militar

„Nicăieri preotul nu e mai bine văzut în rolul lui, decât la capătul celor răniți și suferinzi. Le va arăta că suferința și durerea unui om  e nimic față de durerea, jalea și robia unui neam întreg, dacă nu ne-am jertfi pentru binele lui. Semnele și rănile căpătate în război rămân cele mai frumoase podoabe ale unui ostaș. Înaintea lor se vor pleca cu respect și venerație ceilalți fii ai țării, ca și urmașii lor, cărora, prin jertfă li s-a pregătit o viață mai demnă și mai frumoasă.” (din Instrucțiunile asupra atribuțiilor preoților la armată”). 

Expoziția de la Chișinău este deschisă până pe 11 noiembrie 2016. Evenimentul este organziat de  Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Muzeul Județean Argeș, Centrul Cultural Mioveni, Primăria Mioveni, CJ Argeș și Primăria Municipiului Chișinău.