Siderant! Legea Educației a legiferat numirea politică a inspectorilor școlari și a directorilor de școli

Siderant! Legea Educației a legiferat numirea politică a inspectorilor școlari și a directorilor de școli

Legea 1/2011 prevede ca șefii unităților de învățământ cu predare în limbile minorităților naționale trebuie să aibă acordul formațiunii politice din Parlament. Pentru școlile cu predare în limba maghiară, numirile se fac doar cu acordul UDMR

Perioada tulbure pe care o traversează învățământul românesc de ani buni încoace a făcut să treacă, aproape neobservată, o prevedere legală care impune, politic, inspectori școlari județeni și directori de școli. Pe fondul scandalurilor iscate după acuzația de colaborare cu Securitatea a ministrului Educației, Mircea Dumitru și a nemulțumirilor directorilor de școli, obligați să dea examene de titularizare după începerea anului școlar, o parte dintre dascălii din Harghita ne-au semnalat o altă anomalie. Astfel, am aflat că titularizările directorilor de școli cu predare în limba maghiară trebuie să aibă acceptul UDMR. Mergând pe firul acestei informații, „Evenimentul zilei” a aflat că această situație este favorizată chiar de Legea Educației nr. 1/2011, promovată de fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, aprobată în Parlament sub semnătura Robertei Anastase, fost președinte al Camerei Deputaților și de Alexandru Pereș, fost vicepreședinte al Senatului.

Ce prevede Legea

Mai exact, în județele în care se predă limba maghiară, precum Harghita, Covasna sau Mureș, prin Legea Educației numirile la nivelul Inspectoratelor Școlare Județene (ISJ) a profesorilor care predau în limba maghiară se face cu acordul formațiunilor politice ale minorităților, precum UDMR. Legea nr. 1/2011 precizează, la articolul 95, că aceşti inspectori şcolari sunt numiţi „cu consultarea grupului parlamentar al minorităţilor naţionale”. Mai departe, la articolul 97, se precizează că, „în cazul unităţilor de învăţământ cu secţii de predare în limbile minorităţilor naţionale (...) numirea directorului se face cu consultarea organizaţiei care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României”.

Schimbare politică la Colegiul „Ghoete”

În martie 2016, Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) al cărui președinte a fost șeful statului, Klaus Iohannis, a solicitat Inspectoratului Școlar București schimbarea din funcție a directoarei Cristina Popa, în baza Legii Educației. Scandalul a generat un val de proteste. „Minoritatea germană doreşte ca activitatea didactică în Colegiul German să se desfăşoare cu consultarea Forumului“, a transmis, atunci, FDGR.