Curtea Constituţională a decis în ce condiţii e constituţională prelungirea controlului judiciar

Curtea Constituţională a decis în ce condiţii e constituţională prelungirea controlului judiciar

Curtea Constituţională a României (CCR)a decis că prevederile Codului de procedură penală privind posibilitatea prelungirii măsurii controlului judiciar este constituţională doar în măsura în care inculpaţii sunt audiaţi din nou de către procurori, în prezenţa unui avocat.

CCR a dezbătut trei excepţii de neconstituţionalitate ridicate în cadrul unor procese, în care petenţii au cerut declararea ca neconstituţională a prevederilor privind prelungirea controlului judiciar cu 60 de zile, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea, transmite News.ro.

În urma deliberărilor, judecătorii Curţii au stabilit că prevederile articolului 215 din Codul de procedură penală privind controlul judiciar sunt constituţionale doar în măsura în care inculpaţii sunt din nou citaţi şi audiaţi în faţa unui procuror.

„Desfăşurarea procedurii prelungirii măsurii preventive a controlului judiciar, prevăzută la art.2151 alin.(2) din Codul de procedură penală, fără citarea şi audierea inculpatului, este de natură a-i încălca acestuia dreptul la apărare, drept fundamental prevăzut de art.24 din Constituţie”, explică judecătorii.

Ne puteți urmări și pe Google News