Alerta serviciului de informații militare ucrainene: Rusia a început exercițiile simulând atacul nuclear | PULSUL PLANETEI

Alerta serviciului de informații militare ucrainene: Rusia a început exercițiile simulând atacul nuclear | PULSUL PLANETEI

Serviciul de informații militare ucrainene GUR susține că forțele nucleare ruse au început antrenamentele și exercițiile care simulează condițiile unui atac nuclear în cazul unul conflict pe scară largă.

 GUR a postat pe Facebook o delcarație prin care susține că Armata de rachete 33 cu sediul în orașul Siberian Omsk, în Estul Rusiei, a început un exercițiu privind pregătirea unui atac nuclear. „Scopul exercițiului este verificarea gradului de pregătire al trupelor de rachete strategice care sunt la serviciu, în misiune, să atingă obiectivele în condițiile unui conflict pe scată largă cu utilizarea armelor nucleare”, se menționează în comunicat.

Potrivit serviciului militar de intelligence al Ucrainei, forțele ruse planifică un nou exercițiu pe același model, privind atacul nuclear în timpul unui război pe scară largă, și luna viitoare, chiar dacă Ministerul rus al Apărării nu a anunțat încă un asemenea exercițiu încă. De altfel Ministerul rus al Apărării nu a reacționat negând în vreo formă afirmațiile publice ale GUR.

Exercițiile au loc în contextul reluării schimbului de declarații vizând scutul antirachetă, acuzațiile reciproce între Rusia și SUA/NATO privind încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare cu rază medie din Europa, INF, declarații ce au vizat săptămâna trecută și România și în care s-a angrenat și Ambasadorul Rusiei la București, Valerii Kuzmin. Mai mult, anul trecut, președintele Vladimir Putin a susținut că armata rusă va primi în curând 40 de rachete capabile să penetreze scutul anti-rachetă al SUA și NATO din Estul Europei. Ambiția e etalată chiar dacă SUA și NATO au demonstrat, în repetate rânduri, că scutul nu e îndreptat asupra Rusiei, nici măcar nu poate intercepta rachete strategice, cu rază lungă, ci e doar destinat interceptării rachetelor cu rază scurtă și medie ce ar putea veni din Orientul Mijlociu.

De altfel, Rusia pare să continue jocul de-a războiul informațional, obstinându-se să afirme că, după semnarea acordului de control al programului militar nuclear, Occidentul nu mai are motiv pentru a menține scutul anti-rachetă, confundând voit programul nuclear cu cel balistic iranian care continua din plin. Mai mult, tot mai des Rusia substituie Iranul în reacții, în condițiile în care Teheranul are cu totul alte planuri și nu-și ascune programul balistic, din contră, face caz de acesta și de testele cu rachete cu rază medie, cu fiecare ocazie.

Rusia a făcut și înainte exerciții și a avut alarme la diferitele categorii de trupe de rachete, dând publicității anunțuri și scenari. Este pentru prima oară când scenariul presupune utilizarea armei în mod direct, și în condiții de război pe scară largă. De altfel, aceste exerciți preocupă tot timpul statele occidentale, cu precădere pe cele din flancul Estic, virtual subiectul unui război pe scară largă. E adevărat că doctrina militară a Rusiei conține deja formula utilizării armei nucleare în cazul unui război convențional, la nivel regional, care afectează interesele Rusiei. A dispărut și angajamentul de a nu folosi prima armele nucleare, și de a nu le folosi decât ca replică la un tir al inamicului, nici neutilizarea în războiul convențional, nimic.

Mai mult, țintele par tot mai variate și vizează state care nu au arme nucleare, ba sunt campioni ai neproliferării, ai păcii și soluționării conflictelor. NATO nu a identificat vreodată o formulă de exercițiu care ar avea ca țintă un stat NATO, în schimb a găsit un asemenea exercițiu în care Rusia se pregătea țintind Suedia, fapt pentru care Alianța a acuzat direct Rusia de o asemenea narațiune inacceptabilă. Cu atât mai mult cu cât nu e vorba în nici un caz de o acțiune în apărare, atunci când atacul nuclear vizează un stat ca Suedia și nu o armată care împresoară Rusia pe propriul teritoriu.

Ne puteți urmări și pe Google News