Cum și când poți cere recalcularea pensiei dacă încă muncești

Cum și când poți cere recalcularea pensiei dacă încă muncești

Persoanele care obțin venituri după data ieșirii la pensie pentru limită de vârstă, pot solicita recalcularea acesteia

Deși au depășit vârsta standard de pensionare (63 de ani pentru femei, 65 de ani pentru bărbați), mii de români au rămas în continuare la muncă. Primesc și pensie, și salariu. Anii munciți în plus contează pentru că îți pot crește pensia, întrucât din salariu ți se rețin în continuare contribuțiile la asigurările sociale și la cele de sănătate. Practic, potrivit prevederilor art. 107 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Alin. (3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea ei.

Alin.(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii.

„Legea nu mai impune realizarea unui stagiu minim de cotizare (după pensionare, n.r.) pentru solicitarea recalculării, cum era înainte când puteai cere recalcularea doar după minimum 12 luni. Acum acest lucru poate fi făcut după fiecare stagiu de cotizare”, ne explică Angelica Mihail, directorul de comunicare și relații publice al Casei Naționale de Pensii Publice.

Asta înseamnă că și dacă ai muncit și o lună în plus după pensionare poți să ceri recalcularea pensiei. Este, însă, o pierdere de timp s-o faci lună de lună, ne spun experții. Pentru că asta fiecare cerere de recalculare presupune drumuri la casa de pensii de care aparține respectiva persoană, dar și pentru angajații instituției care sunt obligați să refacă tot calculul ca să includă și cele 30 de zile muncite în plus. Apoi, ei trebuie să-ți trimită acasă o decizie de modificare a pensiei, dar pentru o lună, suma adăugată „poate fi și un leu. Așa că mai bine cer recalcularea după minimum un an de activitate desfășurată în plus. Măcar așa vezi o diferență”, ne spun aceeiași experți consultați de EVZ.

Actele necesare pentru recalculatre

Practic, ca să-ți fie recalculată pensia trebuie să completezi o cerere specială care se obține de la casele teritoriale de pensii și se depune tot acolo. În afara acestui formular, însă, mai trebuie depuse la dosar un cupon de pensie, o copie a cărții de identitate și actele doveditoare pentru munca depusă în plus în baza cărora se cere recalcularea (contractul de muncă, original și copie cu perioada solicitată).

Din ce moment primești pensia mărită

După analiza dosarului și recalcularea efectivă a pensiei, casa de pensii de care aparține persoana care a depus cererea de recalculare va emite o decizie pe care o trimite acasă pensionarului în cauză. Decizia conține și data de la care se acordă această pensie mărită, așa că, chiar dacă decizia vine cu întârziere sau banii nu sunt virați imediat, pensionarii nu trebuie să se îngrijoreze, îi vor primi pe toți. Plata pensiei se face, în funcție de opțiunea pensionarului, prin mandat poștal, în cont curent sau în cont de card, în condițiile stabilite prin convențiile încheiate între Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), casele de pensii sectoriale și Compania Națională „Poșta Română” S.A. sau, după caz, între CNPP, casele de pensii sectoriale și bănci.

5,26 milioane de pensionari în România

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în trimestrul al IIlea din anul curent, numărul mediu de pensionari din România a fost de 5.260.000 de persoane, în scădere cu 13 mii persoane față de trimestrul precedent. Raportul pe țară dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10, dar el prezintă variații semnificative în profil teritorial. Spre exemplu, în București, pentru fiecare 5 pensionari sunt 10 salariați, pe când în Teleorman 10 salariați susțin 17 pensionari! Potrivit aceluiași raport trimestrial al INS, pensia media lunară pentru limită de vârstă pe trimestrul II al acestui an a fost de 1.072 de lei.