Val de atentate sinucigașe în Arabia Saudită. Pare a fi mâna ISIS

Val de atentate sinucigașe în Arabia Saudită. Pare a fi mâna ISIS

Trei kamikaze și-au detonat bombele pe care le purtau asupra lor, în apropierea moscheilor din trei orașe din Arabia Saudită, printre care orașul sfânt Medina. Valul de atentate reprezintă un lucru extrem de rar în autoritarul regat.

Aceste atacuri, care au ucis cel puțin patru membri ai forțelor de securitate, nu au fost revendicate imediat, dar modul de operare seamănă foarte mult cu cel al ISIS, a cărei activitate s-a intensificat în Arabia Saudită.

La căderea serii, a avut loc un atac în fața Moscheii Profetului din Medina, foarte frecventată de credincioși în aceste ultime zile ale Ramadanului, informează canalul TV finanțat de saudiți Al-Arabiya.

Televiziunea a prezentat imagini cu flăcări într-o parcare de lângă moschee și cu cel puțin un cadavru care zăcea în apropiere. Medina este al doilea oraș sfânt al islamului, după Mecca.

Ne puteți urmări și pe Google News

Patru membri ai forțelor de securitate au fost uciși și alți cinci au fost răniți în atacul sinucigaș, a anunțat un purtător de cuvânt al Ministerului saudit de Interne.

Aproape în același timp, un atentat sinucigaș a avut loc lângă o moschee șiită din Qatif, a mai declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că rămășițe umane de la trei persoane au fost descoperite la locul atacului.

„Era un kamikaze, i-am văzut corpul sfârtecat”, a declarat un martor, locuitor al orașului din această provincie orientală, majoritar șiită din Arabia Saudită, țară sunnită.

Valul de atentate a început luni în zori la Jedah, unde un kamikaze s-a aruncat în aer în apropierea unei moschei situate în apropierea unui consulat al Statelor Unite.

Doi agenți de securitate au fost răniți ușor, a anunțat Ministerul saudit de Interne. Nici un membru al consulatului nu a fost atins, a declarat ambasada americană din Riad.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne a afirmat că atacatorul era un pakistanez de 30 de ani, care locuia în Jedah de 12 ani și lucra ca șofer.

Arabia Saudită face parte din coaliția internațională care luptă împotriva ISIS, condusă de Statele Unite.