Un proiect unic în lume: „Parsifal”

Un proiect unic în lume: „Parsifal”

Filarmonica „George Enescu”, din București, își va începe stagiunea, la toamnă, cu un spectacol grandios: „Parsifal”, de Richard Wagner

Opera „Parsifal” este ultima și cea mai elevată creație a lui Richard Wagner, care a numit acestă lucrare „O piesă de festival pentru sfințirea scenei”. Proiectul aparține maestrului Christian Badea, cel mai important și mai cunoscut dirijor român de operă din lume. Publicul va beneficia, pe 7 și 8 octombrie 2016, de două concerte- spectacol cu actul I din opera „ Parsifal”. Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla orchestra și corul Filarmonicii «George Enescu» și soliștii invitați Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), unii dintre cei mai mari interpreți wagnerieni.

„Wagner se cântă foarte rar în România. Nu există o tradiție în acest sens și nici o școală de canto care să formeze soliști pentru acest repertoriu. Dar am constatat cu bucurie că există un potențial de afinitate muzicală și stilistică deosebită a orchestrei și corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner”, a declarat ieri dirijorul.

Concept

Concertele „Parsifal la Ateneul Român” sunt un concept nou și unic în lume. Ele prezintă creația lui Wagner într-un spectacol în care publicul se află în mijlocul acțiunii și care împletește în mod firesc componentele muzicale cu elemente de teatru complexe, folosind caracteristicile acustice și arhitecturale ale sălii Ateneului. Experiența publicului este directă și copleșitoare. Fundația Română pentru Excelență în Muzică, în parteneriat cu Filarmonica «George Enescu» și Institutul Cultural Român colaborează pentru realizarea la București a acestor spectacole.

Tinerii muzicieni pleacă din țară

Proiectul va atrage nu numai publicul avizat și pasionat de Wagner, dar va deschide orizonturi și unui public nou, care va veni la spectacole pentru subiectul operei, de un simbolism ușor de înțeles (legenda Mântuitorului, a sufletului inocent care salvează omenirea), pentru ca apoi să fie cucerit de muzica fascinantă a acestei capodopere. Concertele de la Ateneu au și scopul de a atrage generația tânără, de elevi și studenți. Ei vor descoperi o lume a legendelor și miturilor wagneriene, cu care sunt deja familiari prin experiențe precum «Lord of the Rings», «Game of Thrones» sau «Star Wars». Așa după cum mărturisea, maestrul Badea este îndurerat de plecarea din țară a tinerilor muzicieni talentați. „Trebuie să le oferim ocazii să vină să lucreze și în România”, a spus dirijorul.