Cum arată binele în România?

Cum arată binele în România?

„Binele din România se construiește în fiecare zi. Și se premiază într-o singură seară”. Acesta este mesajul celei de-a XIV-a ediții a Galei Societății Civile, cel mai amplu proiect dedicat sectorului neguvernamental din România. Festivitatea de premiere a ediției 2016 a Galei Societății Civile va avea loc astăzi, de la ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Național București

Lupta noastră, încă din anul 2002, este să spunem și să dovedim că binele există (și) în România. Pentru mine personal - și sunt convinsă că vorbesc în numele întregii echipe – festivitatea de premiere a Galei Societății Civile este un moment cu adevărat emoționant. Parcurg în fiecare an sute de proiecte, din toate domeniile de activitate, implementate în toate colțurile țării și chiar si acum, după atâția ani, sunt în continuare extrem de impresionată. Proiectele înscrise la Gală și oamenii din spatele lor ne arată nouă, tuturor, că și în România binele își poate face loc. Vă invit, așadar, să-i cunoaștem și să-i aplaudăm pe acești oameni, care prin implicarea și eforturile lor reușesc să ne facă nouă, tuturor, viața mai bună”, explică Florentina Loloiu, director de programe la Fundația Gala Societății Civile.

În beneficiul persoanelor excluse social

Proiectul „Policlinica Socială Baba Novac” este marele câștigător al Galei Societății Civile, ediția 2015. în București, există peste 6.000 de persoane fără adăpost, iar peste 200.000 de oameni nu beneficiază de asigurările de sănătate.

„Policlinica Socială Baba Novac”, proiect al Fundaţiei Regina Maria, este dedicat asistenței medicale integrate pentru persoanele fără venit și fără asigurare medicală. De aproape 5 ani, persoanelor excluse social le este facilitat accesul la servicii medicale de calitate, gratuite, în mod necondiționat. De asemenea, pentru 80% dintre beneficiari, sprijinul oferit prin proiect reprezintă un suport de bază în perioada de tranziție a pacientului către reintegrarea socială, facilitând acest proces. Doar în cursul anului 2014, peste 1.500 de pacienți au beneficiat de peste 5.000 de servicii medicale gratuite.

Totul pentru copiii noștri

Proiectul „Școala mea în spital”, implementat de Asociația Little People este marele câștigător al Galei Societății Civile, ediția 2013.

Copiii cu cancer sunt nevoiți să își petreacă cea mai mare parte a timpului în spital, neputând beneficia de un program care să le dea posibilitatea continuării școlii. Ei încep să își construiască o nouă lume - cea din spital - centrată exclusiv pe tratament și lupta pentru supraviețuire, îndepărtându-se enorm de la viața școlară și socială. În programul iniţiat de Asociația Little People, copiii și adolescenții învață materiile predate la școală într-o manieră distractivă, ajutându-i să țină pasul cu progresele școlare. Peste 1.000 de bolnavi de cancer, din cele mai mari centre oncopediatrice, au acces direct la educație. Pacienții oncopediatrici au nevoie de varietate și o gamă largă de tehnici și metode de intervenție și activități care să le ofere confort, stabilitate, sentimentul de apartenență, integrare, normalitate.

Incubatoare pentru maternități

Proiectul „Bun venit pe lume”, implementat de Salvați Copiii România este marele câștigător al Galei Societății Civile, ediția 2014. România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea infantilă la copii 0-1 ani. Rata mortalității infantile în 2012: 9 decese la 1.000 de copii născuți (1.812 cazuri). Un copil mai mic de 1 an moare la fiecare cinci ore. 33% din aceste decese ar fi putut fi prevenite. Principala cauză a deceselor este prematuritatea. Rata naşterilor premature se ridică în România la 10%. 20.000 de copii care se nasc anual înainte de termen. Campania „Bun venit pe lume!” a debutat în octombrie 2012, cu scopul de a strânge fonduri pentru dotarea cu incubatoare și echipamente performante a maternităților din România, pentru salvarea bebelușilor născuți prematur. Salvați Copiii și-a propus reducerea cu 15% a mortalității infantile și a mortalității copiilor sub 5 ani, în perioada 2010 – 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News