Procesul „Arme pentru rebelii columbieni”. Omul lui Hrebenciuc vrea să scape din arestul din SUA
- Ionu ţMure şan
- 26 mai 2016, 00:00
Cristian Vintilă s-a aliat cu un politician Italian împotriva unui român pentru a scăpa „basma curată” din procesul în care sunt judecaţi în SUA pentru susţinerea teroriştilor columbieni FARC
Fostul şef de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, Cristian Vintilă, „omul de casă” a lui Viorel Hrebenciuc, este judecat în SUA pentru acordarea de ajutor teroriştilor şi complot la crimă, alături de afaceristul Virgil Flaviu Georgescu şi de fostul deputat italian Massimo Romagnoli.
În 2014, cei trei au fost arestaţi în SUA după ce au încercat să vândă armament unor ofiţeri americani sub acoperire, care pretindeau că sunt rebeli ai Forţelor Armate Revoluţionare ale Columbiei (FARC).
Vintilă, Georgescu şi Romagnoli au convenit să le furnizeze arme de 17 milioane de dolari pretinşilor rebeli FARC ştiind că acestea vor fi folosite pentru a ucide cetăţeni americani şi, în particular, pentru a doborî elicoptere şi avioane americane.
La înfăţişarea din data de 24 mai, ştiind că riscă închisoarea pe viaţă pentru acuzaţiile aduse şi cunoscând că Vintilă şi Romaglio au pledat „vinovat” şi au acceptat să scrie denunţuri împotriva lui, Virgil Flaviu Georgescu a venit cu o poveste care i-a zăpăcit pe juraţi: a declarat că a voit să ajute CIA şi a pornit o anchetă pe cont propriu.
„Pont” pentru CIA
La dosar există înregistrări din care rezultă că acesta a informat CIA în legătură cu tranzacţia de armamant şi a cerut să fie lăsat să lucreze pentru Agenţie, însă acesta nu a primit niciodată „undă verde” din partea CIA. Presa americană scrie că Agenţia are o linie telefonică deschisă unde cetăţenii pot semnala ameninţări la securitatea naţională, însă multe apeluri sunt legate de teorii ale conspiraţiei ori oferte neserioase
„Poţi să îmi arăţi unde (…) îţi spune să faci rost de un furnizor de arme din Rusia?”, l-a întrebat procurorul de caz Ilan Graff, pe Georgescu.
„Tot ce am făcut, am făcut pentru Guvernul Statelor Unite şi pentru oamenii din această ţară”, a răspuns Georgescu. Presa americană citează surse care au asistat la proces, şi care afirmă că este încă neclar dacă Georgescu a făcut o greşeală angajându-se pe cont propriu într-o asemenea misiune sau dacă nu cumva a folosit linia „pentru ponturi” a CIA ca pe un pretext pentru a scăpa, ştiind că multe apeluri nu sunt luate în considerare.
Cine sunt rebelii FARC
Din 1964 rebelii Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) luptă împotriva guvernului columbian. Din 1997, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au pus FARC pe lista organizaţiilor teroriste, responsabilă pentru masacre, atentate şi răpiri. De asemenea, FARC este cel mai mare furnizor de cocaină din lume, din care obţine 1 miliard de dolari pe ani, bani care apoi îi folosesc pentru achiziţia de armament. Datorită campaniei de eradicarea a plantaţiilor de coca a autorităţilor columbiene şi americane, FARC a început să cumpere şi arme antiaeriene.
Cât de aspră e legea în SUA
Potrivit Codului penal al Statelor Unite ale Americii, cei doi români şi italianul riscă închisoarea pe viaţă şi până la 20 de ani de închisoare pentru complot de crimă (art.1117) şi sprijinirea unei grupări teroriste (art. 2339), în condiţiile în care în legislaţia americană pedepsele nu se contopesc. De asemenea, limitele de pedeapsă prevăzute de legiuitor în SUA pentru prima acuzare este de „orice număr de ani până la închisoare pe viaţă”, iar pentru a doua „până la 20 de ani, dacă nu au rezultat victime şi pe viaţă dacă au rezultat”.
Vintilă, traficantul cu multă școală
Cristian Vintilă, despre care procurorii americani spun că „din mai 2014 a fost un traficant de arme cu baza în România”, este născut în 1970. Era cunoscut, atât în Bacău cât și în București, ca omul de încredere al lui Viorel Hrebenciuc.
FOTO:Cristian Vintilă, trafi cant de arme „școlit” la Academia de Informaţii „Mihai Viteazu”
„Cristian Vintilă este produsul lui Viorel Hrebenciuc. Asta se întâmplă când dai unor astfel de oameni, fără un background, funcţii și acces la informaţii clasificate. A ajuns secretar general al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, când instituţia nu era comasată cu Oficiul Central de Stat pentru Probleme Speciale, pe care am condus-o un timp. Era omul care-i ducea servieta lui Hrebenciuc, omul de casă, cum se spune. A candidat în 2008 pentru Camera Deputaţilor, dar nu a fost ales, iar în 2009 i s-a dat această funcţie, care presupune certificat ORNISS, adică acces la i n formaţii clasificate, inclusiv din domeniul militar. Așa se face că a ajuns să se implice în astfel de infracţiuni grave, cum ar fi traficul de arme, pentru susţinerea terorismului“, povestea pentru presa locală, după arestarea lui Vintilă de către americani, Adrian Mironescu, fost șef al Oficiului pentru Probleme Speciale.
În iunie 2008, în plină campanie, Vintilă s-a strâns de gât, la propriu, cu Lucian Ciubotaru, consilier local. „Oamenii aștia puhavi sunt imprevizibili“, a spus Ciubotaru, după arestarea lui Vintilă în SUA.
Specializat la SRI
Între 2000 și 2008, Vintilă a fost consilier judeţean în Bacău. Până în 2013 a activat ca director general la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat. În același timp era și inspector la Direcţia Control Armamente și Verificare. A fost asociat cu alți lideri ai PSD, între care și Viorel Hrebenciuc, în Barter Group, firmă la care a fost director general.
Potrivit ultimului său CV, Cristian Vintilă are multă școală. Absolvent de Politehnică în 1996, și-a luat un doctorat în „Managementul proiectelor” zece ani mai târziu. Apoi, s-a specializat la Institutul Naţional de Administraţie ca Înalt funcţionar public. Cum nu-și ostoise setea de carte a urmat cursurile Colegiului Naţional de Afaceri Interne al Academiei de Poliţie. Nici asta nu i-a fost de ajuns, așa că în 2012 se instruiește la Academia de Informaţii „Mihai Viteazul”, a SRI.