„Vindecări miraculoase”: Ștefan Luchian

„Vindecări miraculoase”: Ștefan Luchian

Palatul Suțu găzduiește expoziție de excepție în care sunt expuse câteva din cele peste 5.000 de lucrări de artă ale Pinacotecii Municipiului București

Expoziția „Ștefan Luchian” este realizată în cadrul proiectului „Vindecări miraculoase”. După zeci de ani, cele nouă tablouri au fost restaurate și acum au ajuns din nou vedete pe simeze, cu ocazia a 100 de ani de la moartea pictorului Ștefan Luchian şi 120 de ani de la vernisajul din 2 mai 1896 al „Expoziţiei Artiştilor Independenţi”. Picturile expuse sunt: „Roșiorul”, „Flori”, „Albăstrele”, „Casă la Brebu”, „Mânăstirea Brebu”, „Garoafe”, „Portret de femeie”, „Trandafiri”, „Cobzarul”, toate clasate în categoria tezaur a Pinacotecii. Cele nouă picturi sunt realizate în diferite tehnici, de la cea a uleiului pe suport de carton mucava până la tehnica pastel pe suport de hârtie, mucava sau pânză şi acuarelă pe suport de hârtie.

FOTO:„Roșiorul”

Ne puteți urmări și pe Google News

Povestea lucrărilor expuse

Expoziția, deschisă până pe 27 noiembrie, își propune să ilustreze și să readucă în atenția receptorilor de artă vastul univers al unui mare artist dintr-o epocă cu mari frământări pe plan social și artistic și, totodată, printr-un dialog între pictură ca act de creație și restaurare ca proces de readucere a lucrărilor la imaginea de origine. Veți pute avedea și imagini ce păstrează momentele edificatoare din timpul restaurării.

FOTO;„Cobzarul”

„Roșiorul”, realizat în tehnica ulei pe carton (40,3 x 31 cm), face parte din prima perioadă de creație a lui Luchian. Tema este inspirată de Războiul de Independență din 1877 și înfățișează un roșior călare în postură de reprezentare, fiind expus pentru prima oară în anul 1896 la „Expoziția artiștilor independenți” pe ale carei simeze s-au găsit şi „Sentinela din 1877”, „Curaj” şi „Sentinela”. Este singura pictură de Ștefan Luchian dintre cele prezentate în expoziție ce a făcut parte din nucleul patrimoniului Pinacotecii Municipiului București, menționată în catalogul din 1940 ca fiind ulei pe carton. În anul 1950 și, ulterior, în prezentările din unele albume sau cataloage, s-a considerat că tehnica acestei lucrări ar fi tempera.

De ce picta albăstrele

Motivul albăstrelelor este reluat de Luchian în mai multe variante realizate în tehnica ulei, acuarelă sau pastel. Între 1912 și 1916, în ultimii ani ai vieții, foarte dificili, fără a mai putea ieși în mijlocul naturii, în scaunul și camera suferințelor sale, printr- o activitate stăruitoare, florile au devenit pentru Luchian un mijloc al comunicării dintre el și natura la care nu mai putea ajunge şi totodată să-şi fructifice talentul şi spiritul său creator.

FOTO: „Albăstrele”

Pinacoteca se redeschide în iulie

După 20 de ani, Pinacoteca Municipiului București își va redeschide colecțiile în fața publicului, oferind o restrospectivă a principalelor donații, Ioan Movilă și Filip Marin, precum și a celor mai reprezentative lucrări achiziționate în perioada interbelică. Patrimoniul artistic al Pinacotecii numără aproximativ 5.500 de lucrări. Cele mai multe sunt lucrări de pictură, urmate de grafică și sculptură. Redeschiderea va fi la Palatul Suțu, pe 29 iulie 2016. Apoi, Pinacoteca se va muta în Palatul Dacia, construit la sfârșitul secolului al 19-lea pe ulița cea mare a Lipscanilor. Acesta trebuie restaurat și reamenajat pentru a putea primi cum se cuvine imensa comoară.